Български  |  English

С какво се занимават хората?

С дарения. Дарение от 1.1 млн. евро е превела на три пъти през изминалата година дюселдорфската хотелска верига Substantia AG на партията на германските свободни демократи. Това бе потвърдено от говорител на партията пред репортер на „Шпигел”.
Substantia AG е собственост на един от най-богатите германци – Аугуст Барон фон Финк, и на неговото семейство. Шпигел съобщава, че семейство Финк имат дял в компанията „Мьовенпик-групе”, която управлява 14 хотела на територията на Германия.
От „Цайт” припомнят, че през есента на миналата година свободните демократи, заедно с християнсоциалния съюз, договорили ДДС върху нощувките в хотелите да падне от 19% на 7%. Въпреки критиките на опозицията, намаляването на данъка стана факт от 1 януари 2010.
След като информацията за дарението стана известна, германските социалдемократи веднага алармираха, че са „изплашени” от размера на дарението, най-голямото, правено някога в историята на партията на либералите. Според социалдемократите „случилото се има политическо значение”, тъй като създава впечатлението, че „политическото благоразположение се възнаграждава с дарения”. Те припомниха, че и по време на споровете за намаляването на данъка много от аргументите са били, че от подобен закон няма реална полза. Ръководителят на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман призова свободните демократи да върнат дарението, защото в противен случай ще оставят съмнения, че могат да бъдат купени. „Сега стана ясно, че през изминалите години християнсоциалният съюз и партията на свободните демократи са се превърнали в лобистки организации. Либералите не си взеха поука от аферите с дарения през изминалите десетина години и продължават да водят политика само за определени избиратели, чиито дарения могат да вземат”, каза Оперман, цитиран от „Цайт”. Негови колеги нарекоха действията на партията на свободните демократи „морална корупция”.
От партията на зелените пък обвиниха свободните демократи, че използват държавата като златна кокошка и поискаха председателят на либералите (ПСД) Гидо Вестервеле да им отговори дали разбира политиката като ограбване на държавата чрез клиентелизъм.
Сред множеството критики от страна на опозицията се чу предложението даренията от фирми за партиите да бъдат забранени със закон. Според левия Клаус Ернс, цитиран от „Зюддойче Цайтунг”, „Германия се е превърнала в демокрацията на продадените партии”.
Самият Гидо Вестервеле пък възкликна: „Колко ли отчаяни трябва да са социалдемократите, за да ми отправят толкова абсурдни упреци?”.
От партията на Вестервеле обясняват, че председателят на Бундестага д-р Норберт Ламерт е бил коректно уведомен за размера на дарението. Освен това те отричат каквато и да е връзка между това дарение и новата данъчна мярка, тъй като председателят на съюза на хотелиерите бил член на партията им и лесно би могъл да ги убеди да намалят данъка, мотивирайки се, че така ще бъдат гарантирани 100 000 работни места.
В същото време, в редакционния си коментар „Ди Цайт” препоръчва или дарението да бъде върнато, или свободните демократи да помислят как да премахнат данъчната преференция, от която се възползват не гостите, а собствениците на хотелите.
Ето така някъде по света се отнасят към съществуващо само подозрение в конфликт на интереси.
У нас, разбира се, не може да се стигне дотам, защото до обществото трудно достига информация за бюджета на партиите, да не говорим да даренията, които (несъмнено) им се правят. Медиите огласяват някакви техни отчети след изборите, но как те финансират ежедневната си работа, какви са възнагражденията на работещите в апарата им, е дълбоко пазена тайна. А когато липсва такава информация, трудно може да бъде направена връзка с парламентарното им поведение. Когато ни липсва информация за дарителите на ГЕРБ, например, не можем да твърдим със сигурност дали обявеното увеличение на акциза за алкохола в закона за държавния бюджет бе изоставено, защото ГЕРБ се грижи за средния българин (или за „чичо от село с ракийката”), или защото големите производители на спиртни напитки са били сред спонсорите на партията.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”