Български  |  English

Реквием за Боби(то) Цанков

 

Смъртта на един измамник предизвика изригването на забележителни протуберанси от глупост. Отстрелът на колосалната личност съвпадна и затъмни като комета рождения ден на Ботев. Но какво тук значи някакъв си Ботев?! Такъв величайши журналист, публицист и енциклопедист ни напусна бадева и премина отвъд… Какво ли е имал толкова да ни каже, завалията, какви ли сакрални тайни? Може би истината за българския преход… О, той бил и писател (издал книга), сърцевед на народната душа, кумир на телефонните измамници, Остап Бендер на нашето време, чиито наивни и невинни жертви са хиляди… Браво! Ашколсун! Всички ви преметна… Пустият му Боби Цанков.
На върха на топкласацията по тъпотии отново е фамозната Венета Райкова! Мила (ни) Венето, само ти (и никой друг) отбеляза, че на другия ден на Големия Боби му предстояло да научи пола на бъдещето си детенце! Колко трогателно, че и чак сърцераздирателно, тя “като майка” се чувствала ужасно, пък и сълзици пусна, горкана… Може би сега няма да e зле да се осигури там, от бюджетния излишък, някаква държавна стипендии за неродения Петко? Все пак баща му загина за правда и за свобода, дет се казва… А какво да каже родното правосъдие, осиротяло с 80 висящи дела? Не могат го утеши с нищо – ни с коледни бонуси, ни… Но най-важното е, че си отиде един млад човек, който не успя да остарее, па макар и бандит. А световната история познава доста митологизирани бандюги, като почнем от Робин Худ, преминем през Шибил и Индже, за които песни се пеят, и стигнем до нашенските спортни галфони с вратовете с верижки и марковите анцузи… Вярно, след тях нищо не остана, освен пълни кенефи, но пък какъв епос направиха, а? А, щях да забравя… манията за големи надгробни паметници! Всички мутри имат колосални гранитни паметници и циментови плочи, дебели като в трезор (някои сигурно проектирани от скулптори), с два-три самосвала бетонен еквивалент… Да, направо фараонска изработка. За вечни времена да ги помнят хората. Какви пехливани-циклопи са ходили по нашата земя хубава... Ще видим сега на Бобито какъв монумент ще му изтипосат надгробно. Пирамида! И до нея сфинкс, ограден и защитен със стилизирани куфарчета – символ на българските загадки.
Друго какво да кажем? Обикновеният народ, колективно несъзнателен, понеже е прост, не поддаде на всеобщата медийна покруса и траур. Даже като че ли някои се позарадваха, други пък подхвърлиха, не знам защо, че имало възмездие... Такава е българската душа – корава и сурова. Но като цяло - поразведри се народът, даже и слънчеви лъчи огряха посърналата от зимата родна почва – и природата отказа да скърби безутешно за великата загуба… А заслужаваше момчето, нещо повече от четири куршума заслужаваше...
Ние също не плакахме много, но това поради кризата, заради която четвърт милион можело да останат без работа наскоро. Това го казаха в същия ден, когато геройски загина Боби Ц., но никой не му обърна внимание. Какво толкова – медиите са ни съобщавали и по-лоши новини.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”