Български  |  English

Boikobook

 

Телевизорът
Нямам нужда от собствено предаване като Уго Чавес. Винаги съм онлайн и задавам дневния ред на страната чрез медиите.
Говоря само когато съм си наумил нещо. Повтарям го с дни от всички ефири, та да го чуе и запомни и последният чобанин. Даже и да ме питат друго, си дудна своето.
Журналистите ми пращат есемеси и после сам им се обаждам. И да не ме търсят, ги намирам. Вече няма нужда пресаташетата на Министерския съвет да редят новините на телевизиите. Включвам се директно във всяко предаване. Само турските сериали не съм прекъсвал, но и те не са ме търсили. Засега.
Без огледало мога, без телевизор – не. Затова, още щом влязох в ужасно осветения кабинет на Станишев, си поръчах плазма. Иначе как ще управлявам държавата.
По-схватливите вече препускат по петите ми. Дянков иска да живее като в телевизионно студио. Сложил си е 7 телевизора в правителствената вила, която му дадох в Бояна. Само ме е страх да не тръгне виц, че това са всичките му добродетели и да оплескаме бюджета.
 
Лошите
Лошите наистина са много лоши. Нали хората затова ги уволниха и ни извикаха нас. Но без лошите още не сме добри, а само следващите. Затова лошите трябва да станат още по-лоши. Дори да не ни стигат сили да ги разобличим като хората. И като парцалено плашило ще свършат работа. Колко години вече гоним сянката на Вълка от общината.
Лошите – това са Те. Ние сме приятел, Те са враг. Ние сме тези, които обичат хората и работим само в техен интерес. Но ние трябва да започнем всичко отначало, защото 20 години в тази държава са загубени. Не се боим да влачим историята на плещите си. Бива си ги.
Те окрадоха държавата, оставиха хората на хляб и вода и ни тропосаха продънен бюджет. Само за 2 месеца ние въведохме такъв ред, че влязохме в топ 5 на Европа по здрави финанси.
Те взривяваха църкви, правиха концлагери, утрепаха дядо ми с тояги и нямат право на съществуване. Ние няма да ги трепем с тояги, да им правим лагери или да ги забраняваме, но поне да млъкнат завинаги. Като Доган, който ми е най-големият конкурент в политиката, понеже е най-коварният, а сега мълчи със страшна сила и все не мога да му съборя барбекюто. Или да говорят, но вече осъзнато – като стария ми конкурент Петров, който е станал лоялен гражданин и ми носи секретни доклади срещу лошите. Медиите първи дадоха пример как се прави големият политически скок и вече няма нито една лоша. Дори вестниците на Ирена и на гражданина Петров са от добрите. Някои даже са от най-добрите.
 
Добрите
Добрите сме много добри. Нали хората затова ни даряват с рейтинги.
Добрите – това съм Аз. Аз плащам пенсии, Аз строя магистрали, Аз балансирам бюджета, Аз ловя престъпници. Когато казвам Ние, подразбирам Аз. Когато казвам Аз, подразбирам пак Аз. Защото другите наши са мене си и за мене си. Ако не са, са от лошите. Засега няма такива глупаци.
Понеже в България няма хора за нищо, започвам да си избирам добри първо измежду хората с любимото ми име – Цветан, Цецка, Цветлин... Понеже в България няма хора за нищо, тия, които съм си избрал, стават за всичко. Желева я бива не само за външен министър, но и за еврокомисар. И не само за еврокомисар, ами за такъв по енергетиката, по транспорта, по разширяването или каквото там дадат. Ако не я щат – здраве да е. Може да съм пропуснал някоя Цура.
Фандъкова пък за половин година я извъртам на три поста – зам.-кмет, просветен министър, кмет. Кмет, ама друг път. Аз пак ще съм си кмет. Сам ще си откривам детските градини, футболните игрища, метрото и околовръстното. А Едрева от зам.-кмет може да я направя просветен министър. Изобщо – най се разбирам с жени. И с каракачански овчарки.
 
Големите
Мислех да отрежа руснаците от енергийните проекти, но Путин каза, че ще ме отреже мен и ме остави на поправителен през есента да си смятам. Колкото и да смятам, все повече и повече милиарди излизат. Знам, че в тежка ситуация човек трябва да се обърне към най-близките – братята по ЕНП и по рейтинг. Берлускони толкова ми се възхищава, че ми мереше гърба с педи. Как да не му предложа да се включи в „Белене”. Ама от де да знам, че и там проклетите комунисти от 30 години правят саботажи и италианците са много по-назад от нас в ядрената енергетика.
И на Саркози предложих, но той пък ме изплаши с Чернобил заради руския реактор ВВЕР. Заради проклетото си „бонжуар” и корветите на Станишев не посмях да настоявам.
Иначе навън много ме ценят. Още откакто ме затрупваха с грамоти и значки като главен секретар. Радвам им се като на купи от световно първенство. Затова само световните лидери зачитам. Нашите гащници няма с какво да ми излязат. Да видим дали Първанов ще се сети за една „Стара планина” до края на мандата си. Зарекох се да не му пиша закони за НРС и НСО, докато е президент, и го оставих да се разходи до Австралия.
 
Обещанията
Обещал съм да спазя всичките си обещания. От това по-голямо обещание – здраве му кажи. И речите ми на официални мероприятия са кратки и ясни – „да сме живи и здрави”.
На всички под мен съм забранил да говорят с „ще”. Като свършат нещо, тогава. Даже и тогава няма да говорят. Ще говори министърът; или аз заедно с министъра; или само аз. Няма „ще” – аз си говоря постоянно.
Обещавал съм да връщам 50% от ДДС-то в София, пък сега – ядец. Да не ми се бъркат в София. Над 75% от инвестициите у нас са в София – аз съм ги довел. Станишев беше проклятие за София, а аз имам да режа още много ленти.
Изобщо не обичам да обещавам – работя в крачка. Като отида в Благоевград и им видя улиците, вдигам телефона и ги оправям. Не ме интересува министрите откъде ще извадят пари – за какво са министри.
Не съм по програмите. Да си ги пишат Станишев и Костов. Заради тях зорлем написахме 82 точки за кризата. При мен няма точки – целият съм екшън. Точка.
 
Министрите
Министрите често си противоречат публично. Вярно. И още от първия месец. Младенов несъгласен Дянков да замразява заплатите за догодина. Божидар почти го играеше външен министър. А Дянков все гледа да се изкаже по свой си начин след Трайков за енергийните проекти. Какво толкова, и ние можем да го докарваме на коалиция, нищо, че сме еднопартийно управление. А и винаги мога да отвлека вниманието с ненужните правителствени самолети – няма да си правим кръгчета над София. Или с още по-ненужните представителни разходи. Ако дойде Меркел, сам ще й купя кафе, защото я харесвам. Ако не я харесвам, няма да й купя.
По-трудно беше с акцизите. Дянков казва – да ударим и ракията, и цигарите. Да не ви заблуждава тембърът му на пълен въздържател – добре сме го измислили. Шушулов за какво беше професор. Вдига парното с еди-колко си, вдига тока с еди-колко си, а накрая – с по-малко. Така новината става добра – все едно, че не вдига, а намалява. И ние така – оставяме ви ракията, всички пак сте щастливи и ние пак сме добри.
Махнахме облекченията за жилищен кредит за младите семейства. Вярно. Обаче осигуряваме пари за всички кандидати за инвитро. Природата си го е казала – първо детето, после дома.
С фискалния резерв видяхме, че пробата и грешката работи. Дянков го отказах на третия ден да го вкарва в търговски банки. Ще ми свърши добра работа този министър. Колкото по-гърмян заек, толкова по-лесно е да се пробва каквото и да е. Накрая все ще уцелим бингото.
 
Депутатите
Хората мразеха депутатите. Много приказват, нищо не вършат и гласуват с чужди карти. При нас не е така и хората ги заобичаха. Моите съм ги строил в две редици и не смеят да отидат до тоалетна - да не изпуснат гласуване. Нищо, че не съм им осигурил какво да гласуват. Работата им е само да гласуват, не да пишат закони. Какво толкова има да се пише. Обичам закони от една страничка.
Депутатите не могат да се обаждат на министрите, когато им хрумне – да не са журналисти. Първо трябва писмена заявка – Цецо вече е завел деловодство.
В нашата група има не един, а трима председатели – да се наглеждат и да не ми правят втори център на власт.
Вече не е голяма работа да си депутат. Взех им колите – никакви привилегии повече. Оставих им стола с кюфтетата. Дано издържат.
 
Десните
Мартинчо е голям будала. Толкова искаше да е министър. Сините щели да са гаранцията на правителството. Аз отдавна съм им отрязал квитанциите, те за гаранции мечтаят. Откога им казвам, че СДС ми трябва само като марка. Залепих си я накрая, макар вече да е без филателна стойност – няма да вадят човек на кметските избори в София, за да ни подкрепят. Поне им стигна акълът да не се излагат. После ще ми искат постове в общината. Ще им изкарам данни колко сини са излезли заради Фандъкова и ще ги пратя да инспектират чистотата.
И Костов не ми трябва. Трябват ми само костовисти за експерти, че нямам хора за нищо. Отмъкнах му Манева, ще му дръпна и други. Сега ме крепи, ама ме дебне от комисията за ДАНС. Ще взема да я закрия тая ДАНС, ако знаят много. И на избори мога пак да отида и да ги бия всичките.
Никой не ми трябва, освен Волен. С него сме се разбрали много отдавна. Как точно, си е наша работа. Важното е, че мнозинството ни е бетон.
И с Яне нямам проблем, нищо, че се прави на независимо екзалтиран. Няма независими янета. С цивилния гражданин Алексей се разбрахме.
 
Олигарсите
И олигарси няма. Има честен едър бизнес. Приятел съм и с Вальо, и с Васко, и с Тимчовците, и с всички. Виждаме се не пред хора, да не се дразнят. Давам, каквото мога. И подземни, и надземни съкровища им узаконявам. И НОИ ще им дам, ама не наведнъж. Първо с 2% смъкваме осигуровките, после още – докато отмрат. Много тежат на бизнеса.
Дребният бизнес мисли, че държавата помага само на едрия. Не са прави. Ходя при фермерите с юниците и лично им връчвам договорите. Ако трябва, и ще доя.
 
Народът
И аз съм човек от народа. Знам му и кътните зъби. Като ме гледа, вижда себе си. Казвам това, което си говори и той. Не мога да правя каквото иска, защото и той го може само на маса. Народът иска да удрям с юмрук. Удрям здраво по масата. Няма опасност нещо да се разплиска. Чиниите са си все празни. Гърмя смело в тавана и си прекарваме добре. Никой не ни гони, а и няма закъде да бързаме. Банкя е град от 40 години. Перник – от 80. София е столица от 130.
 


още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”