Български  |  English

4 милиона

 
На пресконференция през седмицата Асоциация "Българска книга" оповести, че гласуваните в бюджета 4 милиона лева за финансиране на библиотеките най-вероятно няма да бъдат отпуснати, въпреки официално обявената на 19 март т.г. от Министерство на културата конкурсна сесия. Тази прогноза е бил обявена от министъра на културата Вежди Рашидов и неговия заместник Тодор Чобанов на 17 септември, а на практика проектната процедура е спряна още през май, според Веселин Тодоров, председател на Асоциацията. Въпреки че в нея участваха над 2400 проекта от читалищни, училищни, градски и регионални библиотеки от всички краища на България, въпреки че според международните стандарти в българските библиотеки годишно трябва да влизат книги за над 25 милиона лева.
Тодоров протестира срещу непропорционалното орязване на бюджета в културното ведомство, според което едни дейности се съкращават с 15%, а библиотечната дейност - изцяло. Той поиска не само спешно отпускане на парите, но и приемане на стандарти за обновяване на библиотечните фондове. Безспорно компетентният участник в пресконференцията беше Ваня Грашкина, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, която заяви, че 75% от гражданите на Великобритания ползват библиотеките, докато у нас това са 17%, при това само 10% от тях посещават обществените библиотеки, макар и от тях 73% да са младежи. Нейното обяснение на числата е еднозначно: българите не посещават библиотеките, защото вече няма какво да намерят в тях. А те плащат данъци и имат конституционното право на информация. Грашкина за пореден път справедливо настоя библиотекарите да бъдат приети като логична част от педагогическия персонал в училище, както е в цивилизованите страни. Като представител на Съюза на преводачите, Рада Шарланджиева подкрепи протеста на Асоциацията, допускайки, че през Възраждането приблизително 70% от българите са били грамотни, сравнявайки това число с изнесените данни, че 51% от 18-годишните са годни само за общи работници... Проф. Михаил Неделчев беше упълномощен от Сдружение на български писатели да попита къде всъщност за изчезнали тези пари и подчерта, че сегашното правителство няма вина и не бива да се създават лоши илюзии за неговата работа в точно този пункт. Още повече, че Сергей Станишев беше удостоен със званието "Рицар на книгата" от Асоциацията... В изказването си по-късно проф. Неделчев говори срещу преференциите за хазарта - такива, каквито не съществуват за книгите.
... Безспорно е, че спряното финансиране е безобразие, особено в годината, в която беше направена огромна крачка напред с приемането на първия Закон за обществените библиотеки, за който г-жа Грашкина има страхотен принос. Инициативата на новото ръководство на Асоциация "Българска книга" да алармира за провала на проектната сесия е повече от похвална. Убеден съм, че г-н Веселин Тодоров ще има повече от други издатели и ръководни дейци на Асоциацията мъжество да работи за изрядното осъществяване на проекта. (А това, че организаторите на пресконференцията на 6 т.м. имат още много работа, личеше дори от това, че май-май не познаваха поканените за участие в нея... И поставиха Рада Шарланджиева и Димитър Грозданов в глупава ситуация.)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”