Български  |  English

Шанс за любов

Чавдар Гюзелев откри неотдавна самостоятелна изложба в галерията на СИБАНК. „Няма шанс за любовта” е общото заглавие на експозицията, но като че ли липсва пряка връзка между него и произведенията. Можем само да го търсим индиректно някъде там, сред ярките пастелни тонове, чертаещи сюрреални геометрични пространства и форми.

Пастелната техника позволява на Чавдар Гюзелев да изгради крехка ронлива образност, театрално празнична и отвлечено метафизична. Тя сякаш идва от съкровени сънища, които се лутат на границата между реалността и фикцията. Черният фон на хартията обобщава, но и придава усещането за неутрален фон, пред който е изсипан театрален декор. Кубове и паралелепипеди са струпани без ред един върху друг или един до друг, оформяйки „архитектура”, в която не може да се живее - стълби, водещи за никъде, врати в нищото, сгради без прозорци... В резултат всичко това изглежда като направено от детски конструктор за изграждане на светове, чиито компоненти могат да бъдат сглобени във всякакви конфигурации за кратък период от време.

Цикълът от 25 рисунки напомня на разказ в картини, без обаче да е ясно дали те имат нещо общо помежду си. Това са разкази без начало и без край. Един от най-интересните компонент в композициите обаче е цветът – тоновете са ярки и контрастни, създават усещане за празничност и са в абсолютен противовес с цялостното меланхолично-поетично настроение.

Картините на Чавдар Гюзелев са безплътни проекции на нереални светове, обитавани от персонажи, вглъбени в мислите си. Героите, населяващи тези ефектни композиции, обаче, сякаш съществуват сами за себе си. Те общуват по-скоро със зрителите, отколкото помежду си, зареяли поглед някъде пред себе си. Загърбили са се един-друг и наистина не дават шанс каквато и да било любов да се промъкне някъде там.

Чавдар Гюзелев е илюстратор, сценограф, фотограф и графичен дизайнер. Роден е през 1961 г. в София. Завършил е Художествена академия, специалност Илюстрация. Работи в областта на графичния дизайн. Сътрудничил е на списания, като Vogue, Vanity Fair, Max и други. Занимава се с илюстрация и дизайн на книги и периодични издания, като сп. „Християнство и култура”, в. „Гласове”, сп. „Джентълмен” и др.

 

още от автора


Кой знае...
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”