От въздуха подхванато (радио), брой 22 (2814), 12 юни 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Краката на Жени
Български  |  English

Краката на Жени

Евроизборите бяха изключително интересно съ-битие. Всеки, който е следил пресконференциите по телевизията, нощните студия и социологическите прогнози, би избухнал в смях. Не е вярно – нито в политически, нито в телевизионен смисъл. Но по радиото, поне през деня на вота, скучната наднационална и сравнително нова за публичните ни дебати тематика звучеше забавно. Благодарение на смелостта и изобретателността си, навремето Дарик върна статута на старата медия като изпреварващ и достоверен източник на информация – най-вече заради съобщаването на прогнозни резултати преди 19 часа, разбира се. Излиза, че на големите телевизии все още им липсва дързост и разчитат единствено на законово регламентираното „шоу“. Само че имаме нов играч. Виртуалните медии, които разколебават конкурентното предимство на радиото. Това е една от скритите битки, която прави деня на вота интересен за активната аудитория и медийните наблюдатели.

Светлата част от изборния ден се превърна в състезание от метафори: музикални класации, „прогнози за времето“, подредба на антикварни вещи, рейтинги на най-търсените безалкохолни коктейли и на народното творчество, което България изпраща в Европа. Няколко популярни информационни сайта и две агенции продължават традицията на „изплезване на глупавите правила“. Какво остава за радиото? Репортерските находки и издръжливите водещи. Ето част от попаденията в неделния ден: 18-годишно момиче от Плевен, което за първи ще гласува, обвинява политиците, че говорят общи приказки (Дарик); анкета с граждани на Русе, която може да се обобщи със следната реплика: „Все ми се струвам, че те (евродепутатите) предварително са се избрали“ (Дарик); интервю на неуморимата Мария Йотова с представители на „форумната лига“ (юзъри, които организират собствен аматьорски футболен турнир); разговорът на Диана Чепишева със Сашка Христова – преводач в ЕП, според нея най-употребяваните думи от евродепутатите са солидарност, права на човека, диалог, криза, сигурност...(БНР); след 19 часа Бойко Борисов тръшва в ефир телефона си заради съвсем уместния въпрос на Жени Марчева как ще тълкува ниската избирателна активност в София и не смята ли, че софиянци не харесват работата му като кмет (Дарик).

Понеделник, 8 юни, 01: 00 часа. Всички са изморени и отегчени: журналисти, зрители, слушатели, щабове... Web камерата на Дарик издайнически показва как Жени Марчева е изпънала краката си на стола до нея в студиото и очаква края на поредната пресконференция. Това не е режисиран жест, а напълно естествена реакция. Но образът от камерата е най-журналистическият момент за целия изборен маратон. Вместо да анализират (любимата дума в неделя), не е зле Бойко, Доган, Сергей и другите за момент да надникнат като воайори в камерата. Отегчихте ни, отегчихте ни и това е най-малката причина, за да се махате.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”