Български  |  English

Божидар Манов:

1. С какво ще запомните 2008 у нас?

С трудностите (и неуспеха) да се налучка обективирана система за подбор на конкурсни проекти. Може би е време да приложим субективиран подход (има такава европейска практика - гласувано доверие и максимална отговорност на компетентен годишен селекционер). Тогава поне ‛виновникът‛ е известен.
А иначе, радва пробивът на ‛Дзифт‛ и ‛Светът е голям и спасение дебне отвсякъде‛ на международния екран.
По света обаче се появи темата ‛Филмовата индустрия. Втора ера‛. На Берлинале 2008 Дон Тейпскот (Торонто), световен авторитет и гуру на новите бизнес-стратегии, заяви своята категорична прогноза: В резултат от дълбоките технологични промени киното на ХХІ век навлиза в своята Втора ера – той я нарича Филм 2.0! ‛Старото‛ кино няма да умре, но новото битие на филма ще е в новата глобална мрежа web 2.0 (паралелна на съществуващия Интернет)! Вратата е широко отворена, ала мнозина все още са като в последния филм на Кубрик „Широко затворени очи‛ (1999).


2. Българският филм (до 3 заглавия)?

Игралният „Дзифт‛, документалният „Коридор № 8‛ на Борис Десподов.

3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?

„Гомор‛ на Матео Гароне (Италия), „Валс с Башир‛ на Ари Фолман (Израел), „В класната стая‛ на Лоран Канте (Франция).

4. Очертава ли се нова тенденция (ако не, защо)?

В игралното кино нова художествена тенденция – не. Но укрепва продуцентското начало. Неколцина добри продуценти вече мислят и за зрителя. Това е важно за преодоляване на дълголетната амнезия ‛празен салон‛.
В документалното кино: интерес към пълнометражни филми, които също мислят за зрителя.

5. Скандалът?

Това е въпрос за дописниците на в. ‛Уикенд‛.


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”