Български  |  English

Александър Янакиев:

1. С какво ще запомните 2008 у нас?

2008 г. породи усещането, че нещата в игралното кино са тръгнали определено нагоре. Най-ясно това пролича в атмосферата на фестивала „Златна роза‛ във Варна.
Ще запомня и положителната реакция в Торонто и Киев към „Дзифт‛ на Явор Гърдев и в Монреал, Варшава и Киев към „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде‛ на Стефан Командарев.

2. Българският филм (до 3 заглавия)?

„Дзифт‛, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде‛.

3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?

„За баща ми‛ („Уикенд в Тел Авив‛) на Дрор Захави (Израел-Германия), „Моят Марлон и Брандо‛ на Хюсеин Карабей (Турция-Холандия-Великобитания), „Обожаване‛ на Атом Егоян (Канада).

4. Очертава ли се нова тенденция (ако не, защо)?

Турското кино в момента е най-интересното на Балканите. Румънците засега не успяват да продължат пробива си отпреди година-две. Ние сме в „чакащи артисти‛ и се надявам скоро да сме на сцената. В екс Югославия - почти нищо интересно.

В останалата част на Европа нещата са още по-зле – доказва го обкичването с множество европейски награди на абсолютно ординерния „Гомора‛ на Матео Гароне (Италия). Но такава е континенталната система – държавни субсидии и взаимно потупване по рамото на т.н. автори.

5. Скандалът?

Обявяването на част от сътрудниците на ДС от филмовите среди. До болка познати фигури, болката от потвърдените подозрения, болката от неочакваните имена. Болезнен процес, но катарзисен. It will be continued. Надявам се.
Иначе локалното скандалче бе предизвикано от Националния съвет за кино. През годината той на два пъти промени правилата за получаване на държавна филмова субсидия в хода на самите конкурсни сесии. Но това не ме изненадва, защото в сегашния състав на съвета присъстват хора, които през последните петнайсет и повече години, под булото на голямата си загриженост за киното в България, активно пречат на нормалното му развитие.


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”