От пръв поглед ( кино), брой 3 (2795), 23 януари 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Дукеса либерал
Български  |  English

Дукеса либерал

След „Гордост и предразсъдъци‛ (2005) и „Изкупление‛ (2007) на Джо Райт – отново прелестната Кийра Найтли в британска романна адаптация. Този път обаче става дума за ХVІІІ век и реална историческа съдба - на лейди Джорджиана Спенсър, станала Кавендиш, омъжвайки се 17-годишна за петия дук на Девъншир.

„Дукесата‛ започва с младежки игри насред ливада, където побеждава амбициозният Чарлз Грей (Доминик Купър). Но фриволността е посечена от предложението на по-възрастния дук (Рейф Файнс) към домакинята Джорджиана. При това не лично, а през майка й (Шарлот Рамплинг).

Въпреки че е остроумна и светска, приятелка на Шеридан и законодателка на модата, Джорджиана е нещастна в своя брак – между стените на необятния замък съпругът й е грубо смръщен, неверен, общува само с кучетата си и храненето в двата края на огромната маса е за нея мъчение. Въпреки че й довежда незаконната си дъщеря, той беснее, че жена му ражда още две момиченца.

В Бат Джорджиана среща нещастната лейди Елизабет Бес Фостер (Хейли Атуел), прокудена от съпруга си и разделена от синовете си. Сприятеляват се. А когато си тръгват, моли дука да я подслонят. Благодарността е, че лейди Бес става любовница на мъжа й. Заживяват тримата, въпреки гнева на Джорджиана.

Тъй като съпругът й, поради високия си аристократичен ранг, не може да се занимава с политика, тя се оказва първата жена, която проповядва либерални възгледи в Англия. Нещо повече, през 1784 е лице на кампанията на стария си приятел Чарлз Грей. Близостта им разпалва отколешните им чувства до любов – един към друг и на двамата към свободна Америка. Но развод с дука е немислим. Дори след като му ражда син. От страстта към Грей Джорджиана ражда дъщеря Елиза, отгледана в неговото семейство, а той става министър-председател. Нейното нещастие продължава. След смъртта й лейди Бес става следващата дукеса на Девъншир, както гласят надписите след края на филма.

„Дукесата‛ е по британски елегантен филм. Но разказът е по-скоро епидермален – за прословутата интелигентност на Джорджиана например научаваме по-скоро от думите на другите, отколкото от нейното поведение, а популярността й сред народа изглежда почти гротескно. В изпълнението на Кийра Найтли тя е сладка и твърде ранима. Магнетичното присъствие във филма е на Рейф Файнс – флегматичен, непроницаем и мрънкащ, неговият дук е злодей по рождение и циник, за когото справедливостта се свежда до него самия.

А иначе „Дукесата‛ примамва с разкошна фактура и детайлна възстановка на атмосферата от ХVІІІ век. И има само 2, но напълно заслужени номинации за BAFTA – за костюми на Майкъл О’Конър и за грим на Даниел Филипс и Ян Арчибалд.

Филмът се занимава с една от легендарните жени на своето време. И тъй като Джорджиана Спенсър е сродница на лейди Даяна, реминисценциите с тъжната участ на народната любимка от края на ХХ век са неизбежни.
още от автора


"Дукесата" (The Duchess), Великобритания/ Италия/Франция, 2008, 110 минути, режисьор – Сол Диб, сценарий: Джефри Хъчър, Андерс Томас Йенсен, Сол Диб, Аманда Форман (по книгата на Аманда Форман „Джорджиана, дукесата на Девъншир‛); продуценти: Александра Арланго, Каролин Маркс-Блекууд, Аманда Форман; оператор – Гила Падос, композитор – Рейчъл Портман, в ролите: Кийра Найтли, Рейф Файнс, Шарлот Рамплинг, Доминик Купър, Хейли Атуел и др.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”