Български  |  English

Яна Букова по посока на сянката

Като ‛мъглив“ и ‛морскипроф. Калин Янакиев определи на премиерата му първия роман на писателката Яна Букова, издаден току-що от ИК ‛Стигмати“ (9 декември, книжарница ‛Хеликон“). ‛Пътуване по посока на сянката“ нарушава класическия европейски линеен разказ, заяви ученият. Всъщност романистката изгражда структурата на текста като куп струпани истории - змии, захапали опашката си. Те са разказани от Никой - и това парадоксално ги превръща в истории на всички балканци. Проф. Янакиев сподели и усещането си, че ‛Пътуване по посока на сянката“ е като онези стари латерни, които продължават и продължават историите си, стига да има кой да ги слуша. За него това е един чудесен, смирено-елитарен текст за свикнали с тишината читатели; текст много поетичен, в първата си част баладичен, а като цяло постмодерен.

В представянето участие взе и д-р Антонина Желязкова, дискретен научен консултант на текста, която сподели респектираността на младите историци, с които тя неегоистично е споделила ръкописа, от начина, по който историческата достоверност преминава в творческо тълкуване. Букова получи от известната изследователка и автографите на първите си компетентни читатели...

Яна Букова е автор на на стихосбирките "Дворците на Диоклециан" (1995) и "Лодка в окото" (2000), и на сборника разкази "К като всичко" (2006).

Повече за дебютния й роман очаквайте в следващ брой.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”