Български  |  English

Градът на амазонките

‛Градът на амазонките“ (ИК ‛Жанет-45“, Пд, 2008) е лирическа антология на Миглена Николчина, която съдържа 2/3 вече публикувани в предишни книги стихотворения, които обаче имат почти апокрифно битие - като голяма част от стихосбирките на ‛Свободно поетическо общество“.Изданието беше представено в обновената театрална зала на Софийския университет (3 декември 2008) – пореден знак, че най-старото висше учебно заведение у нас решително се отваря към културния ритъм на града. Публиката беше преди всичко млада и образована, а Миглена Николчина с великолепното съпричастие на Татяна Лолова и хипнотичната музика на WAYAB представи по интригуващ изповеден начин антологията. Отказала се от критик, който по задължение да я похвали, Миглена разказа как тя се е възприемала през преподавателски, родителски и други задължения, но собственият й лирически аз й се виждал скучен, макар да пише от 3-годишна. Затова пишела романи, пет или шест на брой, но в тях рано или късно персонажите прописвали поезия - и тя пишела именно техните стихотворения. Много симпатично Николчина и Лолова се отказаха да четат на глас стихотворенията с неприлични думи, въпреки напора на издателката Божана Апостолова да ги произнася тъкмо тя. Премиерата на книгата мина весело, сновейки между теоретични занимания и биографичните откровения. Най-вълнуващият за мен момент беше, когато Татяна Лолова и Миглена Николчина прочетоха на два гласа легендарното стихотворение ‛Скръб по Далчев“.

За успеха на изданието рядък принос има и художничката Капка Кънева, която е заскрежила еротиката в Мигленините стихотворения, подсказвайки чрез смачкани хартии и обострен рисунък нови пространства за литературна интерпретация.

И още нещо. Смятам, че премиерата на ‛Градът на амазонките“ спокойно може да се чете като част от ‛Отсамни елегии“, дял от редактираната от Георги Господинов книга, който стресва с внезапното отваряне на грубия ден към трагиката на звездите.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”