Български  |  English

Пикантно и положително. У нас също

Световната криза се развива и е съмнително, че дори специалистите успяват да обхванат цялата, изтичаща в световните медии, информация за нея.

Зад заплашителните цифри за загуби има информации, които звучат пикантно: богатите също плачат. Според La Tribune състоянието на десетте най-важни за френската индустрия семейства е намаляло с 60 милиарда евро за последните единайсет месеца. Според оценки на Световната банка руските олигарси били загубили на борсата от лятото насам 300 милиарда евро. А според Prince & Associates 12% от мултимилионерите, които поддържат извънбрачни връзки, смятат да ги прекратят „по финансови причини“.

Средните кадри също плачат. Според Spiegel германската банка "Байерн ЛБ" (Bayern LB - Байерише Ландесбанк), която в България е собственик на МКБ Юнионбанк, планира да освободи над една четвърт от своите служители и да закрие много от своите филиали в чужбина. Тези мерки се предприемат с цел справяне с финансовата криза. Така от близо 19 200 души банката ще трябва да съкрати 5600, като от тях 1000 души работят в централното представителство на финансовата институция. Банката ще се оттегли изцяло от Азия, като закрие филиалите си в Хонконг, Шанхай, Пекин, Токио и Бомбай, а в Ню Йорк и Лондон намали персонала. Чрез радикалните съкращения ще бъдат спестени 670 млн. евро годишно. Освен това се предвижда отказване от спорното инвестиционно банкиране, което в условията на криза води предимно до загуби.

Подобни информации изобилстват, но малко са оптимистичните коментари. Тук цитираме един от тях - на Пиер-Антоан Дьоломе в Le Monde:

Икономистите Томас Филипън и Ариел Решеф са изчислили, че, при еднаква компетентност, един финансист е печелел през 80-те години същата заплата като своя колега, работещ в друг сектор на икономиката. През 2000 година заплатата му е била с 60% по-висока. Друго изследване показва, че бившите възпитаници на Харвард, които работят във финансовата система, са печелели през 2006 почти три пъти повече от избралите други професии. Във финансовата система от випуските 1988 - 1992 са работили 15 %, докато завършилите в периода 1969 – 1972 са само 5%.

В сайта
Telos икономистката Естер Дюфло от Масачузетския технологичен институт се радва: „Кризата доказа по брутален начин, че всички тези интелигентни хора не са били използвани продуктивно. Изчезването на главозамайващите печалби може да окуражи младите поколения да се включат в други сектори, където творческата им енергия би била социално по-полезна.“

Банкерите ще спрат да унищожават и пропиляват таланти, финансовият сектор няма да може повече да привлича с надвишаващи нормите заплати истински умните кадри. Кризата може би носи прекрасни новини за медицината, науките и индустрията, към които ще се завръщат изгубените в търговските зали овци.


В България оптимистични коментари няма все още. Понеже по природа сме оптимисти.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”