Български  |  English

Не е като едно време, а?

Трамваят на социалистите или патетичната пародия на една загърбена кауза


Предконгресният клип с трамвая разклати утаени спомени в подсъзнанието на българите. На престарелите припомни епохата на еднооките трамваи в 300-хилядна София, които децата имали за атракцион. За по-младите черно-белият клип е окъсняла честитка от миналото, когато киното вълнуваше нашенците и раждаше крилати фрази. Десните с упоение анализираха нелепиците в късометражката: празен трамвай, десен завой, самотен дядо с идеали.

Ако PR-ът е магия, то видно е, че социалистите са доверили образа си на стажант-магьосници. От година-две те се опитват да ни продават левицата като лаваца. Идеите бяха стрити на груб прах за еспресо-консумация (стават и за турско). Сега им търсят атрактивна опаковка. Амбалаж за вакуумирани идеи. Защото думите „солидарност“ и „справедливост“ са „годни за употреба до (виж опаковката) парламентарни избори 2009“.

У мен клипът съживи детски спомени. Прелистих семейните архиви. Дядо ми беше трамвайджия. Имам негови снимки от 40-те с мундир и фуражка пред подобна, а може би дори същата тази мотриса. Да го нарека комунист, ще е незаслужен семантичен подарък за десните лумпени. Споменавам го само, за да не си губят времето да четат нататък. На тях определението комунист им носи универсално просветление. В интелектуалните си пътешествия благоразумният човек слиза на безопасна спирка, преди влакът да го отведе в меандрите на етиката, историята и психологията, където липсват еднозначни обяснения.


Дядо ми, трамвайджията

Дядо ми се бе метнал млад на влака на историята (като дубльорът на Ламбо в клипа) и с добродушна усмивка споделяше, че нямало събитие от ХХ век, в което да не е участвал. Бе хванал гората през септември, но в далечната 1923 г. В родата ни са все поборници. В дома на дядо ми понякога се хранели с джанки, но пък имали платинена чаша от руския император Николай II за шипченските подвизи на прадядото-опълченец. Старецът доживял до към Балканските войни, но едва връзвал двата края. Другият ми прадядо пушел букова шума. Нямал пари за тютюн. Под турско бил четник, но и него забравили. Най-подир собственият баща на дядо ми бил юнкер в София, когато избухнало Илинденското въстание, и тутакси минал границата. От него е останала само една овална фотография. Гробът му е някъде в Македония. Дядо го връзвали за каруцата, та да не го пребори сънят на път за нивите, които орял от малък. Ако мизерията ви идва в повече, моля за извинение. Който има търпение за измамен „Сървайвър“, все някак ще понесе и кратък автентичен разказ за борбата за оцеляване.

При такъв живот не е чудно, че дядо Иван прегърнал утопията. Комунизмът бил най-модерната, илюзорна мечта за щастие в онези години. Като зелената карта за българина от 90-те или наивната вяра във „невидимата ръка на пазара“, която твори добро, за средния американец от същия период.

След въстанието от 1923 Иван на бос крак докретал до София, за да влезе с прилични обуща в града и да се слее с анонимното гражданство в очакване на амнистия. Брат му загинал от инквизиции в полицията. Бил едва на 16.

Някое време дядо ми живял в Борисовата градина. Поминувал от надничарство. Преживял какво ли не: нелегалност, обиски, убити приятели, разпити от самия Гешев. И така двадесет години до преврата през 1944 г. Отказал шефски пост в милицията. Застъпил се за неколцина почтени бранници, нарочени за фашисти от новата власт. Най-подир защитил грамотни инженери-трамвайджии, подгонени като „буржоазни елементи“. Погнали и него. Баба ми обикаляла някогашните му съратници, някои от които му дължали живота си. Един от тях, бъдещ премиер, я отпратил с думите: „като няма акъл, да троши камъни“. Разминал се с лагерите, но изпаднал в немилост.

През 80-те отиде на свиждане на своя съратничка, ВИП-комунистка, която гаснеше в правителствена болница. Върна се огорчен от номенклатурния оазис, чийто праг дотогава не бе пристъпвал. Нямаше илюзии и като смирено мъдрия Волтер се задоволяваше да копае градината си. Но и цинизмът не му беше по душа. Идеалът му бе круширал, утопията се бе изродила в бюрократизъм и безпътица, но той си оставаше ратник на своите ценности.

В първите години на демокрацията пращаше по някоя супа на осиромашали пенсионери от квартала, докато по-младите се редяха за вестници. Отиде си близо столетник.


Битпазарът за бракувани илюзии

Преди години, до входа на Червения площад в Москва, попаднах на патетично зрелище. Насред импровизирания битпазар за книги и ретросимволика един млад комунист бе разпънал малка бохча на мокрия, декемврийски паваж и продаваше странна селекция от книги: Гурджиев, Блаватска, Протоколи на Ционските мъдреци, ширпотребна астрология и класици на марксизма и ленинизма. Комунистическата утопия бе заела полагащото й се място на битака на интелектуалната шарлатания. Книжарят-комунист ораторстваше стари лозунги през един мегафон, но гражданите безучастно го подминаваха.

На входа на площада чуждестранни туристи се снимаха с двама двойници на Ленин и Сталин само на двеста метра от мумията на автентичния вожд, която почива в мавзолея. В пронизващия вятър на руската зима група американци побърза да си купи ушанки със сърп и чук на кокардата от един амбулантен търговец.

Комунистическата утопия угасваше като дизайн и залъгалки за туристи. Тогава (беше в средата на 90-те) просветлените четяха „Краят на историята и последният човек“ на Фукуяма. Днес въпросният опус също е заел своето невзрачно място на битпазара за бракувани илюзии редом с неоконсервативната плява от последните години. Марксизмът се възраждал, тръбят медийните лаладжии. Твърдението е спекулативно. Марксисткият анализ се връща на мода, но не и утопията.


Конгресът на консолидираната безидейност

Ако всички обсъждаха клипа, то малцина запомниха с нещо конгреса на социалистите. Цялата предконгресна кампания представляваше серия от сеанси по партийна каланетика. По сигнал от президиума делегатите протягаха бавно ръце и утвърждаваха разни документи. Прави едно, прави две. „Противвъздържалисеняма“, смутолевяха председателстващите. На националния форум не беше по-различно. Оживлението настъпи едва при избора на ново ръководство. Делегатите си прехвърляха листчета с инструктаж кого да подкрепят, спуснати от няколкото партийни барони. Разменяха ги с конспиративна дискретност, с каквато, допускам, дядо ми е раздавал позиви. Ценностният дебат бе смутолевен между другото. От трибуната лидерите пледираха един след друг за консолидация. В кулоарите делегатите коментираха клипа. Някои с неразбиране, други, по-млади, с наивно задоволство, че са попаднали в полезрението на медиите.

В битката за овладяването на новия Национален съвет на БСП надделя старият апарат. Опитът на младите да компенсират идейния вакуум с активен PR не сполучи. Билбордове, оупън-еър партита, чатове и клипове не успяха да разкършат снагата на столетната партия. Провокираха, но не привлякоха гражданите.

Впрочем, кризата свари неподготвена левицата в цял свят. Тя от две десетилетия се движи в обоза на глобализацията и не успява да измисли друго, освен да сипва нещо за ядене в копанката на най-окапалите в колоната. Днес световната криза й задава въпроси, на които тя няма ясни отговори. За държавата? За обществените услуги? За безконтролната миграция на анонимните капитали? За новата потребителска етика и отношението към природата? Левицата конфузно мълчи. Срамува се от културата на консумацията, за чието утвърждаване има принос. Не дръзва да ограничава комфорта на работодателите, готови от ден за други да потеглят към гостоприемната Азия. Световната левица страда от атрофия и безидейност, какво остава за нашата?

БСП е в олигархичен шах. Идейни алтернативи липсват. За персонален щурм е неприлично да се отваря дума в месеците преди изборите. Засега лобитата маневрират подмолно, позиционират се, заемат плацдарми - всичко това под знака на единството. Затова и истеричните апели към консолидация. В името на какво? Не се намери делегат, който да зададе въпроса...

Премиерът запазва сложен баланс между партийните барони. Подкрепата им е под условие. Потвърждаването му на поста председател със саддамовско единодушие (97,47%!) не развързва ръцете му, а го избутва на авансцената в навечерието на критични избори. Битката между апаратната рутина на старите и PR-алтернативата на младите се ограничи с шушукания в кулоарите. Делегатите заложиха на консолидираната безидейност.

За финал премиерът представи книгата си „Защото сме социалисти“. Стажант-магьосниците разнесоха мълвата, че я написал за пет дни преди конгреса. Познавам Станишев като четящ и разумен човек и не вярвам слухът да е истина. Инак печели конкурса за най-бърз писател. Дядо ми имаше романен живот, а го описа на няколко страници, които лежат в чекмеджето. Днес пишат книгите за пет дни! „Не е като едно време, а?“
още от автора
Иво Христов e роден през 1970 г. в Истанбул. Завършил е средно образование в „Атене Роаял‛ II, Брюксел, и е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски‛. Стипендиант на института „Франсоа Митеран‛, автор на политическата биография „Мит


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”