Български  |  English

Паметникът пред НДК – какво да се прави

На 24 октомври т.г. в Червената къща се състоя публичен дебат под надслов: Паметникът пред НДК – какво да се прави?

Участваха Христо Друмев (генерален директор на Националния дворец на културата), арх. Тодор Булев (зам. председател на Управителния съвет на САБ), Лъчезар Бояджиев (визуален артист) и Петър Диков (главен архитект на София).

Модераторът доц. Георги Лозанов изложи проблема – в центъра на столицата, в пространството пред НДК, изоставен и рушащ се от години, се издига паметник на 1 300-годишнината на България. Обществото е разделено на две – мненията са да се разруши или да се възстанови.

Христо Друмев застъпи мнението за преизграждане на паметника, тъй като партийните пристрастия около него са отшумели и е време за конкретни мерки.

Лъчезар Бояджиев
чрез свои творби по паметници от цял свят игрово внуши идеята, че паметникът не трябва да се събаря.

Арх. Петър Диков застъпи тезата, че пълно преизграждане в бетон на паметника в днешно време е немислимо и предложи нещо рационално и ефектно: да се свалят каменните плочи от сегашната метална конструкция, като по този начин тя се изяви – и върху нея се запазят скулптурите на проф. Валентин Старчев.

Арх. Тодор Булев констатира, че монументите, които се поставят напоследък, нямат много общо с изкуството и призова да се търси осъвременяване на паметника.

В състоялия се дебат сред публиката естествено се откроиха двете крайни мнения. Несъмнената полза от него бе, че проблемът бе поставен за първи път публично.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”