Български  |  English

Фондация Стоян Камбарев

Режисьорът Стоян Камбарев (9.10.1953 – 21.9.1998) ни напусна преди 10 години. Беше от хората, които успяха не само да кажат своята значима дума в театралното ни изкуство, но и да увлекат други по следваните от тях пътеки. Беше изцяло съсредоточен и отдаден на театъра. Дълбаеше своя кладенец с упоритост и самоотверженост и не се остави да бъде приласкан от бързите слави на мнозина други. Беше убеден, че изкуството е нещо много важно и сериозно, че то иска отказ от толкова много неща, но може – понякога! – и да се отблагодари. При него това се случи. Спектаклите от неговото последно и най-продуктивно десетилетие са сред най-добрите, най-интересните и най-провокиращите творби на нашия театър. Последните му спектакли са достижение не само на българския театър, те достойно и успешно се съпоставят с най-важните търсения на европейския театър.

Стоян Камбарев казваше: ‛Голямата етика е от основните неща, които тотално отсъстват в българския театър. Това е една от причините за голяма част от бедите му, за посредствеността, която перманентно го залива. Става дума за непоставянето на огромна творческа задача пред група хора, задача, свързана с начин на съществуване, начин на работа“. И поставяше пред себе си огромни задачи, и търсеше хора, с които да предприемат поредното извървяване на все по-нататък отиващи пътища. Нито за миг не се облегна на познатото, на изпробваното, не потърси по-лесните ходове. Беше започнал клас по режисура във НАТФИЗ. Очевидно вече беше постигнал натрупвания, които смяташе, че е длъжен да предаде на по-младите…

Водени от преклонение пред делото му и търсещи пътища за преодоляване на забравата, на 7 октомври 2008 г. в София, в навечерието на 55 години от рождението му и дни, след като се навършиха 10 години от преждевременната му смърт, група приятели и почитатели на неговия талант учредиха Фондация ‛Стоян Камбарев“.

Целите и дейността на Фондацията са свързани с:

- откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството чрез ежегодно връчване на награда ‛Стоян Камбарев“ за оригинален, нестандартен и нетрадиционен поглед в изкуството. Наградата ще представлява бронзова статуетка, изработена от художника Кольо Карамфилов, грамота и парична премия;

- популяризиране на живота и творчеството на Стоян Камбарев, съхранение и обработка на материалите от неговите архиви, попълване на неговия архив с липсващи или нови материали; изготвяне, издаване и разпространение на DVD на материали, свързани с живота и творчеството на Стоян Камбарев; заснемане на документален филм за Стоян Камбарев;

- изработване и поддържане на уебсайт www. stoyan kambarev.com.

Едни от близките задачи на фондацията са възстановяването на последния спектакъл на Стоян Камбарев „Три сестри“ от Чехов (в Театър „София“) и заснемането на документален филм за режисьора.

Фондацията се основа от 20 учредители: Бойка Велкова, Бойко Богданов, Василка Бумбарова, Георги Лозанов, Георги Михалков, Деси Тенекеджиева-Камбарева, Димитър Гочев Гочев, Димитър Христов Гочев, Елин Рахнев, Емилия Груева, Иван Тонев, Кремена Димитрова, Людмил Станев, Мариета Ценова, Мина Милева, Никола Вандов, Николай Карамфилов, Румен Цонков, Самуел Финци, Светлин Нейнски.

Беше избран Управителен съвет в състав от 10 члена и председател – Деси Тенекеджиева-Камбарева.

Н. В.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”