Български  |  English

София: Поетики. Равносметката

Фактът, че преди началото на „София: Поетики“ по медиите прелиташе определението „ъндърграунд", ме наведе на твърде мрачни мисли.

Например, че доста сме я закъсали, ако най-известните съвременни български поети са чак толкова ъндърграунд. Запитах се и за каква ъндърграунд музика иде реч, щом повечето от групите имат хит или албум, издаден в рамките на последните 6 месеца? Когато видях колко много хора имаше в неделя следобед обаче, всички прозаични мисли се разсеяха - и се потопих в случващото се на място.

Купонът на годината започна с представяне на 6-те романа, които тази година се борят за наградата ‛Вик“. Продължи с откъс от спектакъла на Ида Даниел „Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си или опорите на обществото" по Елфриде Йелинек. Горе-долу по това време активно започнах да се движа между залите на парти-център „4-ти километър" - едната тиха и прохладна, другата препълнена и топла.

В началото на четенето форматът определено ме раздразни – редуваха се по няколко строфи с няколко ноти – две стихотворения, една песен. Стори ми се бързо и претупано, някак между другото (виждането с познати, агитацията за гласуване, разходките, напитките). След няколко песни вече бях в далеч не толкова кофти настроение. Малко по-късно публиката излезе извън рамките на смеха и аплодисментите и екстазно викаше по време и след рапирането на Тома Марков, който по-късно взе наградата за най-атрактивно представяне. След още няколко стиха безстрашно се бутнах най-отпред, за да видя отблизо какво се случва на сцената. Не беше много различно, докато не се обърнах назад и не видях лицата на хората. Да, фестивалът ‛София: Поетики“ трябва да го има. Да, подборът на поетите и музиката беше подходящ, стилен и правилен (вж. избраните от Ясен Атанасов и Румен Баросов участници, поети и музиканти, в предходния брой на ‛Култура“). Да, озвучаването надмина всякакви очаквания.

Да, догодина ще се видим пак.

Задължително.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”