Български  |  English

Дебютът на професорите

На 20 т.м., събота, от 21 часа по re: tv бе излъчена премиерата на ново предаване – наречено е „Професорско каре“. Каре, защото авторите му са четирима: Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Владимир Градев и Георги Каприев. А професорско - защото и четиримата са професори в Софийския университет. Дотук е формалната част на новата рубрика. Съдържателната предстои да се разгръща. Но и след първото излъчване става ясно, че в отделените им 40 минути видните български философи и културолози ще се опитат да вършат неща, напоследък неприсъщи за нашата публичност, още по-малко пък – за предпочитаните й телевизионни формати. Отсега е видно, че четиримата учени, без да робуват на непроницаемия академизъм, ще правят усилие да въвеждат изкушения (и неизкушения) зрител в териториите на духа, на смисъла, на истината; ще разсъждават на глас, в синхрон или в опозиция, по въпроси, надскачащи повседневната суета и засягащи дълбинни структури на човешкото битие. Сериозна заявка за това е първото предаване, в което те навлязоха в сложния диалог между науката и религията в постхристиянската ситуация.

Разбира се, подобен телевизионен „дебют“ на хора, в дълбоката си същност академични, едва ли допуска „бързи“ критически оценки. На предаването предстои още път към неговата съдържателна и формална уникалност. Което му пожелаваме от все сърце!

Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”