Български  |  English

Путинската рецепта през проверката на кризата

Миналия петък сривът на руския фондов пазар се смени с рязък възход. Отделяйки за поддръжка на банковия сектор милиарди долари, правителството успя да преобърне ситуацията – засега временно. Обаче финансовата криза няма да се размине без последствия, предполагат анализаторите от чуждестранните медии. Темповете на икономическия ръст се забавят, влошавайки позициите на президента Медведев и премиера Путин, а бизнесмените ще бъдат все по-нащрек към путинската рецепта за разцвет, пишат вестниците.

Москва напрегна политическите си и финансови сили, за да ограничи финансовата криза и да върне доверието на инвеститорите, пише Handelsblatt. В четвъртък Дмитрий Медведев обяви извънредна помощ, която предвижда да се отделят 60 милиарда долара за финансовия сектор, а също така да се намалят данъците за нефтената промишленост. В резултат от приетите мерки, борсите прекратиха катастрофалното си сриване и котировките на акциите се изстреляха нагоре с повече от 20 %.

В момента Русия страда не само от международната финансова криза, обяснява вестникът. От началото на конфликта в Кавказ инвеститорите оттеглиха от страната 35 милиарда долара, а борсите в Москва преживяха най-големия спад от времето на икономическия крах през 1988 г. Обаче като цяло руската икономика, изглежда, стои твърдо на краката си, пише наблюдателят, тя расте със скорост, по-висока от 7%, държавата се разпорежда с третия по големина в света валутен резерв. И въпреки това тя няма да съумее да задържи равнището на ръста от последните години, допуска експертът.
Руският срив през 2008, както и по-голямата криза с десетилетна давност, ще имат дългосрочни последствия, е уверен Financial Times. Първо, случилото се унищожи надеждите, че Москва скоро ще стане глобален финансов център. Рухването на пазара демонстрира сериозни недостатъци на нейната финансова инфраструктура.

Второ, кризата показа, че Русия е неразривно свързана с глобалната икономика. За външнополитическата конфронтация й се наложи да заплати с подронено доверие и бягство на капитала. Освен това, след скорошното строго мъмрене от ръководството на страната, поддръжката на олигарсите вече не е гарантирана. Крупните бизнесмени силно пострадаха от срива на борсите и престанаха да вярват в главния „постулат на путинизма“, който гласи: магнатите преуспяват, ако играят по правилата на Кремъл.

Финансовите перспективи на Москва изглеждат още по-неопределено, съгласява се New York Times. В началото на седмицата фондовият пазар влезе в толкова дълбок ступор, че правителството преустанови търговията за два дни. И дори след петъчния „отскок“, борсовите индекси са почти наполовина по-ниски, отколкото през май. Русия, придобила самоувереност по времето на Владимир Путин, отново изглежда уязвима.

През пролетта президентът Медведев дойде на власт в страна с колосални налични резерви. Той излезе с програма за модернизация: предложи да се създадат условия за разширяване на малкия бизнес и на средната класа, а така също да се „смъкне“ икономиката от „нефтения пиедестал“. Сега пред него стоят по-неотложни задачи, отбелязва NYT. В петък президентът заяви, че Русия не се отказва от курса на модернизация, но призна, че последните събития донякъде са затруднили работата.

Положението на Владимир Путин също се усложни заради финансовата криза, пише американският Washington Post. Осем години неговата политическа мощ се опираше на несъкрушимата, както изглеждаше, комбинация: бурен икономически ръст и неуморна работа за консолидация на контрола върху държавното управление, медиите и бизнеса. Обаче събитията от миналата седмица породиха съмнения в по-нататъшната ефективност на путинската рецепта. В Русия котировките на акциите паднаха по-бързо и по-драстично, отколкото на всичките други основни борси.

Засега правителството успява да предотврати банковата паника и да държи финансовите сътресения под контрол. Но критиците предупреждават, че икономиката, както и преди, е зависима от експорта на нефт, а в Русия все още господства политическият модел, който чуждите инвеститори смятат за непредсказуем и често враждебен. Държавният сектор си остава корумпиран и неефективен.

Сътресенията на фондовите пазари бяха усетени най-вече от руските богаташи, тъй като по-голямата част от руснаците държи спестяванията си в наличност, подчертава WP. Не е ясно дали магнатите ще създадат сериозни политически проблеми на Путин, който наплаши повечето от тях, докарвайки ги до безмълвие. „Ще им стигне ли смелост да го натиснат? Съмнявам се. Те страдат, но са така наплашени, че са си прехапали езиците“, смята милиардерът Александър Лебедев, собственик на 30 % от „Аерофлот“. Придворните прекалено жадуват да се обезпечат с помощта на монарха за сключването на изгодни сделки, за да рискуват да го разгневят със своите недоволства.

inopressa.ru


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”