Български  |  English

Илинденци 2008

Традиционното официално закриване на скулптурния симпозиум в Арт център Илинденци този път се състоя на 19 юли. Част от артистичната среща отново беше и живописта. Скулптурният екип включи Георги Чапкънов, Иван Русев и Бехчет Данаджъ, а поканените живописци бяха Ивайло Мирчев, Иван Милев и Димитър Чолаков. С отделна експозиция беше представена и майката на Иван Русев – Мария Русева, чиято класическа реалистична живопис се явяваше контрапункт на всичко наоколо. Нейните портрети, натюрморти и пейзажи, създадени през различни периоди на миналия век и като цяло непознати на публиката, направиха впечатление с колоритното си богатство.

Скулптурните намеси, продължаващи под ръководството на основния идеолог на проекта Иван Русев, са съсредоточени основно в подножието на мраморния град. За периода 30 юни–19 юли стръмният склон на хълма се е сдобил с няколко нови улици, колони и стълби, както и нови нива, слизащи все по-надолу. В продължение на месеци обаче са градени основите на бъдещи къщички, които в обозримото бъдеще би трябвало да приютяват гостите на комплекса. Сред каменните градежи (малко не на място) бяха разпръснати картини на участниците-живописци. Всеки от тях, верен на собствения си пластичен изказ, като че ли не се беше вдъхновил от средата наоколо. Може би техни нови творби, провокирани от илинденската природа, ще бъдат показани в станалата традиционна от няколко години изложба в галерия „Кръг+“, представяща случилото се в Илинденци през годината. Ще я очакваме през декември.

След официалната част, на сцената на форума в Арт центъра свои изпълнения представи фолклорна формация „Леб и вино“. Елена и Яне Каменарови омаяха със своите македонски и шопски песни камерната публика, устояла на жестокото слънце.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”