Български  |  English

Пред първо четене

През изтеклата седмица на свое заседание Комисията по култура на 40 Народно събрание одобри предлагания от Нина Чилова проект за Закон за културното наследство, подкрепян по същество от всички държавни институции.

На финала на дискусията д-р Николай Михайлов сподели, че близо 50 години България очаква този закон и пръв между изказалите се народни представители, учени и представители на гражданското общество открито заяви, че срещу него са мобилизирани множество сериозни интереси. Законът разбираемо предизвиква паника у колекционерите, предлагайки във фигурата на държателя компромис между исканата от проф. Николай Овчаров амнистия за колекциите, от една страна, и предлаганата от д-р Николай Михайлов тяхна конфискация. Изходът от спора, според него, е откровената дискусия в пленарна зала. За народния представител от ДСБ произходът на повечето колекции е морално неприемлив. Възможен изход от ситуацията е да бъдат установени като публично-държавна собственост, съхранявана от досегашните си „притежатели“ – това е начинът да се лекува обществото.

Прочее, в хода на обсъжданията проф. Николай Овчаров настоя законопроектът „да се усъвършенства“, давайки възможност на патриотични български предприемачи да вземат на концесия обекти с национално значение, както и такива, чиито археологически разкопки още не са приключили. Недоумение буди и фактът, че до този момент авторите на законопроекта не са потърсили и мнението на ИКОМОС и ред други всепризнати специалисти.

Ясно е само едно: в пленарната зала на парламента предстоят горещи дебати.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”