Български  |  English

Никола Георгиев на 70

Неумереният независим

Ум, краен в своята неумереност, безкраен в своята независимост. Умът на Никола Георгиев.

Вече десетилетия неговите страстни построения са отправна точка в развитието на модерното литературознание и хуманитаристиката в България. Свободолюбието му утвърди и наложи, както никого досега, литературния текст като автономен обект за наблюдение и анализ, а впоследствие очерта възможностите пред бъдещото разграничително литературознание.

Никола Георгиев ни се водеше, ни се караше, но неизменно тъгуваше за литературоведска общност и нов смислов образ на литературната творба. Последователни в своята непредсказуемост, всяка лекция и книга, всяко интервю на учения детайлно очертаваха слепите петна в собствената ни мисъл. Затова днес професор Никола Георгиев е може би най-трудният и ясен български учител – учител не само по литература, но и по гражданска неукротимост..

Вестник „Култура‛ сърдечно поздравява своя безпощаден приятел и автор с годишнината. Убедени сме, че и занапред нищо филологическо няма да бъде чуждо на Никола Георгиев, а какво по-прекрасно от това?

За много години, скъпи професоре!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”