Български  |  English

От проекта към екрана

бе названието на конференция за проблемите на българското кино, проведена на 23 ноември в зала „Средец“ на Министерството на културата. Тя бе организирана от списание „Кино“ и модератор бе Людмила Дякова (главен редактор). За разлика от кръглата маса ‛Темата днес: българското кино утре“, проведена на 1 ноември в рамките на ‛Златната ракла“ в Новотел Пловдив, конференцията не бе многолюдна, но все пак присъстваха над 30 автори, продуценти, критици от всички поколения. Основният източник на недоволство отново се оказа новият правилник за филмопроизводство на БНТ. Директорът на възродената студия за тв-филми „Екран“ Коста Биков изслуша доста основателните обвинения от Михаил Мелтев, Владимир Андреев, Радослав Спасов... и в крайна сметка възкликна: „На кого разчитате вие?“. „Попиляване на енергия“ синтезира експозето си Росица Вълканова, а Петър Попзлатев своето – „Наместване“. Георги Лозанов говори за необходимостта от регламентация в отношенията между киното и БНТ, която едновременно инвестира в него и сама не оценява достатъчно собствената си инвестиция. Той нарече киното ни „жокер в публичното връщане на Аз-а“ и определи 3 зони на случил се обществен дебат през киното след 2005: насилие, емиграция, различност. Антоанета Борисова от ИА Национален филмов център представи ценна информация. Поне аз стигнах до извода, че дори Законът не може да бъде гарант за бъдещето на българското кино, след като държавата не дава пари.

Предложенията за промени в Правилника и Закона се оказаха доста. Бе излъчена работна група, която да обобщи и предостави заключенията си на институциите.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”