От въздуха подхванато (радио), брой 41 (2745), 30 ноември 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Секс, изневери, глупости
Български  |  English

Секс, изневери, глупости

Радио Fresh, всеки делничен ден между 14 и 18 часа. Блондинките превземат ефира. „Това е интерактивното шоу, в което ще се говори за приятелство, любов, секс, изневери, предателства, завист - всички човешки взаимоотношения, с които живеем всеки ден. Водещи са Цвети и Елена - блондинките, които не се притесняват да разкажат в ефир за собствените си преживявания, да измъкват от слушателите дълбокопазените им тайни или да задават провокативни въпроси на известните си гости.‛

Бързам да ви утеша, ако никога не сте слушали „Шоуто на блондинките‛- не сте изпуснали „дълбокопазени тайни‛, толкова „провокативни въпроси‛ или забележителни изповеди с „преживяванията‛ на двете водещи. Все едно никога да не си разглеждал списание ‛Cosmopolitan‛ - не е голяма загуба, а и едва ли ориентацията в интимния ни свят може да прилича на указание как да си настроим вентилатора, например. Първо - натиснете зелено копче, второ - натиснете червеното и т.н. Явно стилът (или генерацията от медийни човеци) на повърхностните женски списания си има последователи и в радиоефира. „Шоуто на блондинките‛ прилича на нелепа радиоверсия на плитко женско lifestyle списание, силно редуцирана и допълнително профанизирана за преглъщане в ефира.

Секс? Нищо против и в българската радиопубличност да се говори за секс. Но ако само се плъзгаш по стереотипите, приказваш заради самото приказване и се подпираш на „вечно работещи идеи‛ като „страхът от първия път‛, „изкушенията в любовта‛, „какво искат жените‛ едва ли може да очакваш трайно слушателско внимание, дори и от блондинка. Излиза, че „говорим си за секс‛, ама по принцип, да мине времето, да изчетем въпросите от листчето. Свенливо, а същевременно по слаб сценарий и с малко въображение. Със същата ефективност можем „да си говорим‛ за времето, космоса, любовта, морето и още нещо.

За съжаление, дори и като цяло, софийският радиоефир обговаря сексуалността и интимното през призмата на таблоидното: малко сензация, малко премерена дързост и лицемерно приличие. Наблюдаваме и другата крайност (тя не важи за радио Fresh): просташки изцепки, казармени лафове и „чака-рака‛ стилистика. Има ли успешна формула? Навремето Петър Волгин в „Без контрол‛ беше открил интересна посока - смесица между интелектуален разговор и провокация към слушателя. Неотдавна в руския ефир имаше и по-дръзка стъпка: московската Мегаполис-FM покани за водеща известна порноактриса и включи в програмната си схема предаването „Без порно с Елена Беркова‛. Едва ли можем да търсим високи журналистически постижения в „скандалите‛ на Беркова, но поне разговорът е по-искрен, посланията по-автентични.

По-внимателните радиослушатели вероятно ще си спомнят, че в ефира на София има още една блондинка. Лора Крофт и нейните "Избрани съчинения" по FM+. Но Лора е съвсем друг типаж, много по-успешен от блондинките на Fresh. Във включванията на Лора има постоянна ирония на продуктите и лицата на масовата култура, симпатичен неунифициран регистър на говорене, заиграване с институцията на самия водещ.

Всъщност става дума за една голяма заблуда- Радиото не е лесна медия. Дори и да бъдеш блондинка в него.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”