Български  |  English

Уважаема редакция на в. Култура,

Уважаеми читатели,

Във връзка с публикацията на Райна Маркова в бр. 28 официално правя следните самопризнания:

На 1 юли 2006, когато в класацията на форума Кон-текст за съвременни български разкази беше предложен разказът на Райна Маркова Вода, ръководителите на световния заговор срещу Райна Маркова ми предложиха аз да оглавя този заговор. Предложението приех и усърдно се захванах да саботирам литературното осъществяване на горепосочената. За целта проведох следните активни мероприятия:

1. Изказах във форума мнението, че разказът Вода на самия си финал „се спихва‛. Тъй като в Кон-текст всички потребители се чувстват длъжни да се съобразяват с моето мнение, разказът Вода не постигна зашеметяващия успех, който несъмнено заслужаваше.

2. След излизането на книгата на Райна Маркова *log не написах за нея рецензия във в. "Култура", нито пък я представих в телевизионното предаване "5 х Рихтер". Действах с ясното съзнание, че по този начин неглижирам един истински бисер на художествената словесност.

3. В качеството си на член на журито "Вик" използвах всички познати ми механизми, за да осигуря, щото *log да не получи номинация за роман на годината. За целта увещавах, изнудвах, сплашвах и манипулирах останалите членове на журито и в крайна сметка постигнах успех.

4. Сметнал, че е време да разкрия картите си, не посетих събирането в Арт център "Алтера", посветено на *log, за да дам ясен знак, че съм оглавил световния заговор срещу Райна Маркова и за да знае всеки, осмелил се да посегне към тази книга, че ще си навлече гнева ми.

5. Регистрирах във форума Кон-текст една дузина потребители, които да изказват там своето отрицателно мнение за творчеството на Райна Маркова и да лансират неверните твърдения, че нейните книги не се четяли. Тези мнения, за прикритие, изказвах от различни IP адреси и различни хостове, базирани в България и в чужбина. Следва да се приеме, че зад всеки потребител в Кон-текст, споменал името на Райна Маркова, стоя аз. Може принципно да се смята, че всяко мнение, приписано ми от Райна Маркова, действително произлиза от мен, включително тези, които не мога да си спомня, но са цитирани от нея в предходната й публикация. Другояче не би могло и да бъде, след като оглавявам световния заговор срещу нея.

Моля при разглеждането на изброените активни мероприятия да се има предвид следното:

1. Мотивите да оглавя световния заговор срещу Райна Маркова сам все още не мога да си обясня. Изказвам работната хипотеза, че просто съм зъл по природа.

2. Със или без моето участие, световният заговор срещу Райна Маркова ще продължава.

3. С горчиво съжаление отбелязвам, че въпреки казаното по-горе, за момента световният заговор срещу Райна Маркова не се увенчава с успех. Хвърлих всички усилия, на които бях способен, ала въпреки това *log реализира продажби и ми е известно, че читатели са се изказвали положително за него. Би било разумно като следваща стъпка да се пристъпи към неутрализирането на тези положително настроени читатели, а по възможност бройките на книгата да бъдат иззети от книжарниците, за да не стават достояние на българската общественост.

Горното написах собственоръчно, за което се подписвам.
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”