Български  |  English

Медии, политическа коректност, цензура...

На 1 юни в ‛Червената къща“ се проведе дебат на тема Медии, политическа коректност, цензура... Какво е общото между медийния скандал за Батак, датските карикатури за Мохамед и арменския геноцид?. В него взеха участие журналистката Велислава Дърева; Евгения Иванова, етнолог, НБУ,; проф. Илия Тодев, Институт по история, БАН; доц. Румен Даскалов, историк, СУ "Св. Климент Охридски"; доц Петя Кабакчиева, социолог, СУ "Св. Климент Охридски". Модератор на дебата беше Деян Кюранов.

След като изразиха позицията си по т. нар. проект "Митът за Батак", всички в края на дискусията, а и много от присъстващите, се опитаха да отговорят на въпроса защо българското общество реагира точно по този начин на проекта на Улф Брунбауер и Мартина Балева. Еднозначен отговор не се открои, а и нямаше как да стане. Бяха изказани много мнения "за" и "против"самия проект и реакциите на българските граждани и институции. Но от всички изказвания, коментари и въпроси, които прозвучаха в залата, може да се направи един извод: скандалът, който се разрази около този изследователски проект, е само върхът на аисберга на много по-дълбоки проблеми в българското общество. Стана ясно, че той е резултат от кризата в науката, политиката и медиите в България и от проблематичните отношения между тях. Затова изключително внимателно трябва да се анализира целият случай, без излишно надценяване, но и без да се подценява.

Един от най-задаваните въпроси и от участниците, и от публиката, беше: "Редно ли е политиците да се намесват в работата на историците?", визирайки осуетената научна конференция по повод на проекта. С голям интерес се очакваше присъствието на акад. Иван Юхновски, председател на БАН, който би могъл да даде повече яснота по този въпрос. Но въпреки предварителното уверение, той не се появи в залата. Всички обаче заявиха, че подобен научен форум ще е само от полза за обществото.

Като положителен факт в случая може да се определи големата активност на хората, присъстващи в залата, благодарение на което дискусията в ‛Червената къща“ наистина се състоя. Според много от тях тази дискусия в някаква степен компенсира несъстоялата се научна конференция.

По-подробен репортаж за дебата - в следващ брой.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”