Български  |  English

Музикални новини

Унсук Чин, корейската композиторка, която живее и работи в Берлин (с нея ви срещнахме в бр.43 от 9 декември, 2005 година), е удостоена с наградата за изкуство на Хайделберг за 2007 г. Творчеството й придобива все по-голяма популярност, нейни композиции се изпълняват непрекъснато в Европа, Корея и Америка. Диригентът, който има най-голяма заслуга за популяризацията на нейното творчеството е Кент Нагано.

*
Хайнц Холигер, който продължава да се изявява като обоист, диригент и композитор, е написал Пет песни по стихове на Георг Тракл за алт и голям оркестър. Холигер композира тази творба в продължение на 14 години. Заглавията на отделните песни са: ‛Зимна вечер“, ‛Нощна песен“ ‛Игра“, ‛Залез“ и ‛Тромпети“. Световната премиера се състоя миналата неделя (22 април) в Монте Карло, в аудиторията ‛Рание ІІІ“ с Филхармоничния оркестър на Монте Карло и солистката Корнелия Калиш. Дирижира авторът.

*
Унгарският композитор и диригент Петер Йотвьош получи музикалната награда на Франкфурт за 2007 г. Журито на конкурса е определило Йотвьош, като личност, която печели хората за съвременната музика и привлича много музиканти за каузата на бъдещето й. Между удостоените с тази награда четем имената на Алфред Брендел, Хайнц Холигер, Чик Къриа, Ариберт Райман, Дьорд Лигети и Джордж Шолти.

През този месец се състоя и американската премиера на клавирната творбата на Йотвьош ‛Едно такси чака Чехов, но той би предпочел да повърви.“ Заглавието на пиесата произлиза от преживяното от Йотвьош по време на създаването на операта ‛Три сестри“ (1998) по едноименната пиеса на Чехов. Йотвьош споделя, че чувства Чехов много близък и често си е представял, че го среща на улицата или като чака за такси, или като се разхожда. В творбата му може дори да се чуе, как Чехов се разхожда съвсем бавно, потънал в мислите си.

Това лято Йотвьош е поканен за композитор на музикалния фестивал в Oхи (Ojai), Калифорния. Фестивалът ще се състои между 7 и 10 юни, т.г. Музикален директор на събитиета е Пиер-Лоран Емар, който, заедно с Йотвьош беше член на френския ансамбъл ‛Ентерконтампорен“ (Intercontemporain), основан от Пиер Булез.

*
Блестящата кариера на китайския пианист Ланг Ланг завива по посока на киното. Както се знае неотдавна музиката към филма ‛Цветният воал“ (сюжет по Съмърсет Моъм, режисьор Джон Къран) на композитора Александър Депла с участието на Ланг Ланг като пианист спечели Златен глобус за 2007 година. Фирмата ‛Дойче грамофон“ издаде компактдиск на музиката. Критиката се спира много обстойно на специфичната звукова атмосфера, която пианото на Ланг Ланг създава. Това е вторият много успешен скок на Ланг Ланг в киномузиката – след незабравимото му участие в саундтрака на композитора Тан Дун, написан предимно за пиано и ударни, към филма ‛Банкетът“ на режисьора Фън Ксиаоган.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”