Български  |  English

Мълчанието на Златина

Изразът е на Димитър Гочев и беше казан по повод участието на Златина Тодева в постановката му на ‛Буре барут“ в Грац, Австрия. След което следваше: ‛…такива кокали няма в Грац“.

Вече я няма Златина Тодева (27.02.1926, Стара Загора - 13.04.2007, Пловдив). Сякаш осиротяваме без мама Злата, без нея светът става не само по-пуст, но и по-безцветен. Беше колкото талантлива, толкова и чешит. Всички актриси се притесняват от напредването на възрастта, тя – както винаги, наопаки. С годините играеше все по-просто, по-дълбоко и някак пронизващо. Последният й сценичен шедьовър беше цял подвиг – моноспектакъла й ‛Забравените от небето“, поставен от Юлия Огнянова. Той излъчваше толкова човешко достойнство и благородство, толкова ярка беше дарбата й смирено да се радва на отпуснатите мигове покой, на усещането на пълнота и сливане с природата… Не мога да забравя как след спектакъла свенливо бършехме сълзите си на възхищение и някаква необяснима печал. Спектакълът се репетираше в къщата й в Солища, в сърцето на Родопите, където живееше по цяло лято, където всичко й говореше за Никола Тодев. Там, почти докосвайки ярките звезди над Турлата, мама Злата посрещаше и многобройните си гости. В гостоприемния й дом идваха като на поклонение театрали от всички поколения, включително и най-младите. Прямотата на думите й, нестандартността на мислите й им беше потребна. Беше се превърнала в един от няколкото своеобразни талисмани на българския театър. И сега много ще ни липсва.

В неделя, в Коматево, неголямата църква ‛Свети Прокоп“ не можеше да побере хората, дошли от много градове и театри. Нещо ги свързваше. Златина Тодева укрепваше вярата им, че онова, с което се занимават, има смисъл и е нужно на хората. Доказа го богатият й творчески живот в театъра и киното, доказа го ненатрапчивият й пример.

Златина, толкова си ни дала, а толкова малко поиска за себе си…
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”