Български  |  English

Любен Прашков (1931-2007)

Загубихме един от най-ценните си специалисти, доайенът в областта на българската реставрация и консервация проф. Любен Прашков. Освен като практик, той е световноизвестнен и с работата си като изследовател и теоретик. Негова е заслугата за създаването на ателието по консервация и реставрация на стенна живопис в Института за паметниците на културата (1960-61), за разкриването на специалността "Консервация и реставрация" в Художествената академия (1974), за основаването на катедрата по иконография при Православния богословски факултет във Велико Търново.

От 1958, когато започва работата си в тази сфера, той връща към нов живот стенната живопис на някои от най-ценните ни културно-исторически паметници. Негово дело са брилянтните реставрации в църквата ‛Рождество Христово“, в параклиса на Хрельовата кула в Рилския Манастир, в ротондата ‛Св. Георги“ в София.

От 1960 той участва и ръководи консервацията на множество православни храмове и икони. Забележителен е приносът на проф. Прашков като автор и редактор на стотици научни статии, книги, монографии.

Поклон пред паметта му!

Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”