Български  |  English

Майстора - картина на живота

В разгара на лятото, на 25 юли обновената кюстендилска художествена галерия ‛Владимир Димитров – Майстора“ отново отвори врати за посетители. Тя зарадва многобройната публика, зажадняла да види отново пиршеството на багри и форми в постоянната експозиция ‛Избрано от Майстора“, включваща едни от най-известните му творби – ‛Българска мадона“, ‛Стана“, ‛Портрет на момиче“, ‛Молитва“, ‛Момиче с рози“, няколко негови автопортрета и др. Освен част от най-богатата колекция на творби от Майстора, паралелно бяха представени още две интересни изложби: ‛Кюстендилски автори от фонда на галерията“ и фотоизложбата на Димитър Карадимчев ‛Рим и Ватикана – в черно и бяло“. Сред имената на кюстендилските художници, чиито творби бяха подбрани да ‛партнират“ на Майстора, можеше да се видят: Асен Василиев, Стоян Венев, Кирил Цонев, Никола Мирчев, Богомир Лазов, Никола Иванов – Шаната, Борис Колев, Свилен Блажев, Елица Тодорова, Кирил Иванов, Бончо Асенов, Христина Петрова, Иван Пенев. Няколкото скулптурни работи, сред които тези на Петър Тасков, Йордан Борисов, Петър Рамаданов, Валентин Господинов, Драган Лозенски създаваха чувство за хармония и завършеност на експозицията. Тя ни напомни, че неслучайно Кюстендил е известен като град на художниците и на красивата природа. Издържаната в черно и бяло фотографска изложба на Д.Карадимчев, освен строгост, финес и майсторство, представи и един красив контрапункт на феерията от цветове, характерна за другите две изложби.

Откриването на обновената галерия стана подобаващо тържествено – с празнична програма, която включваше музика, модерен балет, търг на картини с благотворителна цел на кюстендилски художници, сред които Светослав Чернев, Илона Захариева, Венко Петров, Кирил Негровски, Десислава Георгиева и др. Тържеството бе уважено от кюстендилски художници, поети, журналисти, учители, от много граждани. То бе открито и закрито от директорката на галерията Илона Захариева и протече под патронажа на кмета на г.Кюстендил д-р Людмил Стоянов.

Ars longa vita brevis est – ‛Изкуството е вечно, животът е кратък“ – така и не установих със сигурност дали смисълът на тази сентенция, изпълнена с големи букви над входа на галерията е песимистичен или оптимистичен. Поне за тези, които все още творят и усещат ежедневно болките, и все пак – очарованието – на краткия живот.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”