Български  |  English

Международният ден на мира

На 21 септември 192-те страни-членки на ООН честваха Международния ден на мира. Той се ражда през 1981 г. с резолюция на ООН, чието послание е за прекратяване на военните действия и насилието по света.

Организатори на празника в България станаха Дружеството за ООН, фондация „Заедно – общуване за подкрепа и развитие“, Асоциация на доброволците в България и Екологично сдружение „За земята“.Събитието стана възможно благодарение на подкрепата от Постоянния координатор на ООН за България.

Фокус на празника бяха децата. На три площадки около сцената те можеха да избират занимания: рисуване на картини, подготвяне на театрален етюд под ръководството на професионален мим или участие в построяването на Град на мира. Той бе издигнат от кашони, но това не попречи в него да заживеят най-важните за човека ценности.

Вокално-артистична формация „Врабчета“ и ученици от 74-то СОУ изпяха свои песни, а танцовият ансамбъл на училището разпали публиката, като слезе от сцената и всички се хванаха на Хоро на мира. Смело и ентусиазирано се включиха всички и в караокето. Младежи от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Петко Славейков“ изненадаха с циркови атракции, а магът Цецо представи свои фокуси.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”