Български  |  English

Детски пленер в Боженци

Двайсетото юбилейно издание на най-стария детски пленер в България, наречен ‛Сбъдната приказка“, се състоя от 18 до 23 юни в Боженци. В него, след подбор, взеха участие деца на възраст от 6 до 13 години - възпитаници от школите по изкуство ‛Батик“ в Бургас, ‛Енкаустика“ в Габрово, ‛Стъкло“ в Казанлък, ‛Видима“ в Севлиево, ‛Арт Рустика“ в Павликени, ‛Рисуване“ в Русе и ‛Изобразително изкуство“ в Плевен, Велико Търново и София. Основна задача на децата през годините е била да предадат в работите си автентичния дух на Боженци, дължащ се на интересната му история и специфична архитуктура. Това определя и вида на произведенията – най-често те са натюрморти, интериори и пейзажи. За създаването им децата са провокирани да използват различни графични техники – линорез, суха игла, туш и перо, въглен и молив. Освен това те рисуват и с пастел, маслени, темперни и акварелни бои, правят и колажи.

Пленерът в Боженци е единственият с подобен размах в страната. Негова основна цел е да развива наблюдателността на децата и да предизвиква тяхното въображение като ги постави в характерна визуална среда. Както се вижда от резултатите – пъстри и свежи детски рисунки, създадени с вещина и творчески размах, целта определено е постигната.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”