Български  |  English

Изложба на група uns в Пловдив

От 12 юли в Баня Старинна в Пловдив е открита изложба на артистичната група „uns“. Групата е основана през пролетта на 2005. В центъра на интересите на „uns“ е всекидневната култура, нейните урбанистични симптоми, ценности и правила, типичните за обществото феномени, развитието на възприятията, формите на индустриална стандартизация и фалшификация, установените нрави, както и процесите на запомняне, забравяне и подмяна.

Австрийските художници са пребивавали в продължение на месец в мултимедийната лаборатория на пловдивското сдружение „Изкуство днес“ – като участници в обменната резидентна програма с асоциацията за съвременно изкуство ‛rotor“, Грац, Австрия.

В изложбата са показани:

Серии зрителни табла. Те обикновено са изключително функционални. Гледането е единствената им функция – съдържанието няма значение. От горе до долу буквите и знаците стават все по-малки и по-малки. Зрителните табла на UNZ са направени по същия начин, използвайки същите средства на визуалния формален език, както е при докторското табло. За разлика от него обаче, в серията на артистичната група има скрит смисъл. Зрителните табла разказват по начина, по който се случват нещата в ежедневието ни – тайните и съмненията често са скрити зад големите лъжи на един привидно излекуван свят.

Кучешко виждане – различен поглед към партито в банята.

Публично рисуване ‛Пловдив в цвят“ – временна инсталация по пловдивските улици и тротоари. Идеята е самият градски живот да рисува своите експресивни картини и изчезващите следи на всекидневието да останат видими по-дълго време.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”