Български  |  English

Към скандала в Софийската опера

До
Министерството на културата
Копие: Комисията по култура към Народното събрание
Копие: Г-н Николай Бареков, BTV, СофияУважаеми господа,

Предаването на BTV от 19.06.2006 г. с водещ г-н Бареков за скандала в Софийската национална опера ни даде повод да се обърнем към всички вас с допълнителна информация във връзка с дейността на Борислав Иванов като бивш дългогодишен директор на Пловдивската опера.

През лятото на 2004 г. – от 28 юни до 31 август - 135 члена на колектива ни бяха командировани за участие в спектакли в Австрия, Германия и Италия. По обичайната практика, провеждана от г-н Иванов, не ни беше показан подписан договор за тези участия, но той ни увери, че договорът е одобрен от Министерството на културата. Въпреки многобройните неуредици и унизителни условия, турнето бе реализирано. Борислав Иванов, който е сключил договора с чуждестранния импресарио, и бившата му секретарка Йорданка Михайлова, командирована като ръководител на турнето, допуснаха съставът да бъде подложен на непрестанен стрес и унижения, част от които посочваме конкретно: не ни се обявяваше график на турнето, като ден за ден научавахме кога, къде, какво ще изпълняваме; в Германия се случваше да бъдем настанени за нощувка по 8 души в една стая; при температура над 40 градуса цял ден бяхме оставени ‛на сянка“ в един магазин, докато ни бъде осигурен хотел; когато се случваше да вали преди представление, импресариото предлагаше на членове на творческия колектив непосредствено преди участие да подсушават седалките за зрители в залите на открито срещу възнаграждение от 5 евро. Изплати ни се малка част от полагаемите ни се суми за дневни при командировка, които дори се оказаха договорени под минимума, определен от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. На запитванията ни за разяснения ни бе отговаряно от г-н Иванов: ‛Дошъл си тук, ако искаш, връщай се!“ Такава бунтарска реакция не би могла за последва от наша страна, защото сме отговорни хора. Внезапното ни завръщане би провалило турнето, би довело до търсене на обезщетения от чуждата страна към Оперно-филхармоничното дружество – Пловдив (ОФД). И би създало в чужбина лошо впечатление за българското културно присъствие. В резултат на така създалата се ситуация ОФД – Пловдив е ощетено с над 80 000 евро – както от неизплатените дневни за членовете на състава, така и от прихода от турнето за самото дружество. Настоящото ръководство няма отношение към този случай, нито е заварило каквито и да е счетоводни документи от турнето. Проблемът има не само трудово-правен характер. Част от колектива се е осмелила, въпреки страха от уволнение, да заведе трудово дело пред Пловдивски районен съд, което понастоящем е висящо. По това дело е призован като свидетел Борислав Иванов, но той стана повод за отлагането, посочвайки служебни ангажименти за неявяването си в съда. Опасяваме се, че ако слуховете за изпращането му на работа в чужбина се окажат верни, той никога няма да може да бъде разпитан като свидетел и нямо кой да понесе отговорността за липсващата счетоводна документация от турнето. Министерството на културата не взема конкретно становище, освен това, че не е одобрило договора.

Преди завеждане на делото, по този случай беше сезирана прокуратурата в Пловдив. Прокуратурата ни препрати към съда, а чрез него в най-добрия случай бихме постигнали получаване на неиздължени суми. Засега се оказва, че неправомерните действия на Борислав Иванов не интересуват никого: нито прокуратура, нито съд, нито Министерство. От това свое безнаказано поведение той черпи единствено права, а ние сме оставени в проблема си сами на себе си. Крайно време е оторизиран орган да се заинтересува от дейността на г-н Иванов и да настъпят последици.

Изкуството ни се цени в чужбина от публиката, но в същото време сме унижавани от ръководителите на посоченото по-горе турне и сме държани в безропотно подчинение поради страх от неоснователно уволнение. Принудени сме чрез дело да получим полагащите ни се суми за дневни при командировка, вместо да имаме спокойствието и сигурността да се отдадем само на пряката си творческа работа. Действията на Борислав Иванов като ръководител в посочения период и по описания повод би следвало да се разгледат не само от съда, но и от институциите, до които отправяме обръщението си, както и от медиите. Както разбираме, очакваната за г-н Иванов последица по повод случаи в Софийската национална опера е осигуряване за него на добра работа извън страната. Това само би потвърдило правилото, че един провалил се в страната ръководител се изпраща навън като ‛наказание“.

Моля да извършите проверка по изнесения в обръщението ни проблем и да се вземат съответните мерки. Това не е само наш частен случай или въпрос само от трудовоправно естество. Извън страната ние сме представители на България и от наш ръководител се очаква най-малко поне да се съобразява с това. Описаният стил и метод на ръководство не е изолиран от над 30-годишната практика на г-н Иванов като ръководител. През целия период на кариерата си в ОФД-Пловдив той е проявявал неуместно властническо поведение, незачитане правата на колектива, недаване на информация и обяснения за сключването на явно неизгодни договори за прояви. В последните години г-н Иванов толерираше посочената Йорданка Михайлова, която първоначално беше външно лице, а впоследствие му стана правоприемник. Всички ние сме работили при Борислав Иванов с чувството на онеправданост и безправие, което се е подсилвало от липсата на каквото и да е отношение от отговорното ведомство. ОФД-Пловдив все пак не е било лична фирма на г-н Иванов, а дружество, натоварено от държавата с културни функции. Крайно време е принципалът да вземе отношение, за да не продължава на други места тази порочна практика. Ние вече станахме нейни жертви, но ни интересува не само личният ни проблем, а и общественият отзвук.

Творческият колектив на ОФД-Пловдив е на високо професионално ниво. Той с години е изграждан от творци и личности, признати навсякъде по света и у нас, където са имало прояви. Всички ние осъзнаваме, че в настоящата финансова ситуация за държавата се налагат лишения, които търпеливо понасяме, само за да има все пак развитие на изкуството ни. Но възрожденският дух не е достатъчен в наши дни, за да популяризираме българската култура, а се изисква и едно отговорно отношение от ръководството и непременно контрол, какъвто досега не сме забелязали.

Надяваме се на сериозно отношение от Ваша страна по поставените въпроси. Считаме, че оценявате правилно гражданската ни позиция и настояваме за бързи и адекватни реакции от Ваша страна, за които да бъде уведомени.

26.06.2006

С уважение:

Найден Атанасов Найденов, Маргарите Георгиева Генова, Добрина Владимирова Воденичарова, Пламен Димитров Стоев, Фани Тодорова Стаменова, Радослав Иванов Радославов, Петър Йорданов Желев, Спаска Георгиева Боянова, Арам Себух Артинян, Лилия Стефанова Дачова, Станка Дичева Дичева, Таня Петрова Стоименова, Антоанета Николова Ряхова, Иван Михайлов Иванов, Ваня Хр. Балабанова, Милена Ив. Гъркова-Калинова, Добрина Рангелова Николова, Зафирка Рангелова Ангелова, Мариета Велкова Велкова, Румян Русев Русев, Илиян Киров Стамов, Стефан Тянков Толумбодинов, Димитър Ангелов Божанов, Петра Райкова Страшимирова, Кеворк Арисян, Надежда Франц Воща, Стефка Христова Колева, Стефан Тодоров Попстоянов, Димитър Иванов Пелев, Венцислав Христов Яков


Бел. ред. Писмото с оригиналните подписи се пази в редакцията.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”