Български  |  English

Промоция на секта

В миналия брой описах пресконференция в БТА, на която г-н д-р Стефан Гайд/арски с голям размах ни представи ‛Тракийското Писмо ДЕКОДИРАНО“.

Тя имаше свое продължение на 4 април, пак там. Беше среща на научни работници и журналисти по инициатива на БТА и самата й тема говори сама за себе си: „Сензации и научни открития. Науката в медийното пространство“. Участваха видни учени: проф. д-р Кирил Йорданов - директор на Института по тракология при БАН, проф. д-р Георги Бакалов - зам.- ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Стоян Денчев - ректор на Висшето специализирано училище по библиотекознание и информационни технологии, ст.н.с. ІІ ст. Надежда Тенева - зам.- директор на Етнографския институт с музей при БАН, доц. д-р Валерия Фол - Институт по тракология, доц. д-р Светлана Янакиева - Институт по тракология, доц. д-р Георги Китов - археолог, АИМ-БАН, доц. д-р Тодор Леков - египтолог, НБУ, и др.

Не беше трудно на учените да оборят ‛разчитането на тракийското писмо“ и тезата, че то е в основата на египетските йероглифи. По-трудно вървеше разговорът за взаимодействие между медии и сериозна наука. От разменените мнения стана ясно това, което бе вече известно – в наше време и двете страни трябва да поемат своята отговорност за информирането на обществото. Медиите имат естествена склонност към бомбастичните и лесно смилаеми тези. Учените имат естествена склонност съм сложно излагане на проблемите. И двете страни имат да извървяват своя път една към друга. Първите стъпки може би трябва да бъдат квалифицирани семинари за журналистите, занимаващи се с научна проблематика, и по-голяма отвореност на учения свят към медиите.

На срещата стана дума и за ‛тракийските вярвания“ на д-р Гайд/арски. Изглежда зад промоцията на откритието се е криела промоция на секта. За това разказа пастор Тони Еленков, Обединени божии църкви.

Колко американско, колко изобретателно!
още от автора


Промоция на откритие
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”