Български  |  English

Без култура

Уважаеми дами и годспода,

Думата "култура" заема особено място в ценностната система на едно общество. Ако всички материални ценности са пътят, то тя е целта, но вече без цена или една безценна цел. Културата е онази имунна система, която и в най-мрачни времена ни опазва от зверовете и маймуните, които дремят в нас, според Дарвин; тоест тя ни опазва от варварщината и дивотията. Един от най-печалните и специфични проблеми на Балканите, независимо от политическата система и икономическата ситуация, в която те се намират, е изместването и унищожаването на "високата" култура, която по същество е винаги уникална и в малцинство, от една много агресивна и широко разпространена "ниска култура". Не случайно думата "простак" е непреводима на други езици, тя съчетава в себе си взривната смес от национални комплекси, грандоманщина, тесногръдие и безпардонност, които така усложняват и без това толкова мъчителните и бавни цивилизационнни процеси. Намирам, че едно от най-големите престъпления на водещите политически и икономически кръгове в България по време на "прехода", независимо от партийната им принадлежност, е яростното, единодушно и систематично натирване на "високата" култура в миша дупка или, на просташки език - в кучи гъз. Кучият гъз, уважаеми дами и господа, е лицето и чарът на "ниската култура", мутра - майка на мутрите, която в изключителен тираж завладява цялото медийно пространство, пени се с полудели от алчност очи, тропа и задължава с пословична липса на стил да й се подражава и в крайна сметка заразява цялото общество с нещо подобно на мозъчен спин. Нека да си спомним думите на министъра на пропагандата в хитлеристка Германия Гьобелс, който казваше: "Щом чуя думата "култура", зареждам пистолета си."

Вестник "Култура", чието име е и неговата програма, е като че ли последният форум, оцелял по чудо в мишата дупка, която вече му е отнета. Между зашитата уста по идеологически причини и разбитата физиономия по икономически причини няма никаква разлика. Пустотата, която липсата на този малък форум ще остави след себе си, би била толкова огромна и безвъзвратна, колкото зейналата рана в очите или, на просташки език - в зъркелите на едно масово животно, забило поглед в черната яма на телевизора, чийто екран му служи за безпросветно огледало.

Липсата на култура, уважаеми дами и господа, е задната мисъл на пазарната икономика. Когато цяло едно общество потъне в задни мисли, не само бедният господ, а и всичките мръсни пари на света не могат да му помогнат.Берлин, Германия
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”