Тези обиди отричат целия ми живот
"Мръсник" ли е осемдесет и четири годишният Едгар Морен? Или е от онези "срамни евреи", които "плюят върху народа си и го ругаят"? Такива любезности му бяха отправени по електронната поща на публикувания адрес на Катрин Лоридан, неговата сътрудничка.
Краят на електронното писмо до Катрин Лоридан направо вони: "Принудени сме с голяма тъга да Ви съобщим, че познаваме името Ви и мястото, където работите, така че скоро ще ви посетим, Вас и дъртия Едгар, за да ви оправим работата. Едгар Морен и сътрудничката му подадоха жалба.

- Какво ви е впечатлението от речника и тона на този имейл?
- Обидно е. За нещастие, това ме зясяга пряко. Но бесът, с който тази проза е пропита, е общият бяс на всички интегристи, на всички хипернационалисти. Това е писмо на омразата. Както винаги, другият е врагът.
- Вие се самоопределяте като французин, средиземноморец, евреин, европеец и гражданин на света, а ви наричат "мръсник".
- Това е един от парадоксите. Евреите са били наричани всякак, с всякакви имена, и с най-обидните даже, а днес в името на еврейството употребяват за мен същия речник. Другият парадокс е, че между подписалите потицията в моя подкрепа мнозина са евреи. Тези, които смятаха, че са спечелили победа в съда, могат да видят, че са победили само някакъв въображаем антисемитизъм. Оттук идва и яростта, на която е израз този имейл. Последен парадокс: всичко е като аферата Драйфус, ала наопъки - преследват ме именно евреите. Това е не само несправедливо, това е налудничаво.
- Как си обяснявате такива крайности?
- Много евреи пренасят за себе си през времето един тройно благороден образ: образа на мъченика, образа на преобразувателя на безплодни земи и образа на Давид срещу Голиат. Проблемът е, че днес палистинците са в този троен образ и тези евреи не могат да го понесат. И понеже медиите разказват за това, значи медиите са антисемитски и т.н.
- Този имейл е ругателен, но и заплашващ.
- Плаша се - личността ми е заплашена. Обаче не съм ядосан, защото това съм го живял цял живот: нацистите, сталинистите, после проклятията и самооправданието. Желателно е еврейската общност да открие уравновесения език. Тези ругатни са отрицание на целия ми живот. Аз идвам от Съпротивата. Винаги съм си забранявал да употребявам думата "шваба". Винаги съм отказвал да си служа с епитети срещу неприятелите. Това е основното, което ме е изградило. А сега именно то се отрича. Много жалко.

Liberation, 29 юни 2005

Жан-Пиер Тибода