Посланията на Бареков и Байрактаров

 
Дами и господа, предаването започва. Представяме ви легендата на българската журналистика от епохата преди баджак журналистиката. Мистър „Имаме новина“ Николаааай Бареков.
Дикторът се провиква. Осветяват Бареков.
Заедно с него в студиото влиза патриотът и най-неудобен български парламентаист Димитър Байрактароoов.
Дикторът се е объркал в опита си да имитира латино коментаторите на футболни мачове. Байрактаров никъде не влиза, камерата го намира, седнал в тъмницата в студиото.
Предаването е „Бареков и Байрактаров без цензура“ по „Евроком“ в събота сутрин. Избрали са си логото Б2. Двойствеността много им отива. Поредното предаване по телевизия „Евроком“, в което битката е за преразкази на случващото се. Или, както по-социологически се изрази един от гостите, стратегът Юрий Асланов – битката е за интерпретациите. Само дето поне Асланов можеше да забележи, че в тази битка Николай Бареков и Димитър Байрактаров участват с послания срещу ромите, срещу бежанците, срещу безлични за пост-депутата и пост-журналиста хора.
Предаването е разделено на три части. В първата гостува „колегата Васил Петев“, представен като „неудобен журналист“ и като „собственик на сайтове, които са най-четени“. Васил Петев поправя водещите: Аз не съм собственик, просто съдействам. Открил е нова форма на журналистическа професия – съдействувател. Бареков казва, че нямало значение, важното било, че в тия вълчи времена няма много места за нас, неудобните.
Според Васил Петев и Димитър Байрактаров, голям проблем било заделянето на 10% от бюджета на оперативните програми за реклама в медиите. И още по-голям проблем е, че тия пари не отивали в сайтовете на Васко (Васил Петев), а в избрани медии. Кентаврообразният евродепутат-водещ Бареков просветли местното население, че това са го измислили в оная европейска бюрокрация, която е чудовище. Не са го измислили европейските депутати, а европейските бюрократи.
Между другото, по „Евроком“ има още по-негледаемо предаване от това на Бареков и Байрактаров, наречено „Добри практики ОПИК 2014-2020“. Малко е анонимно, но това да му е проблемът. Във всеки епизод принципът е следният: една жена зад кадър каза коя фирма колко пари е получила по съответната европейска програма. После всички собственици на цехове са накарани да съобщят две неща на зрителите: 1) не се колебайте да участвате, полезно е; 2) получавахме съдействие от управляващия орган през цялото време.
Байрактаров и Бареков не гледат това предаване. Те гледат на нещата в световен план. И рисуват картината, в която към нас са се засилили афганистанци, пакистанци, сирийци, либийци, нигерийци и т.н., след като Ангела Меркел разреши проблема си как да изнася бежанци от Германия срещу нови, свежи инвестиции и директни германски плащания. Водещите ни обещаха в края на предаването другия път да разберем колко бежанеца ще поемем.
Никой от следващите гости не коментира посланията им срещу други хора. Дори социално мислещият Юрий Асланов. Той даде пример с проблема за протеста на майките с увреждания. Според социолога, държавата е показала на обществото модел на общуване, в който е унищожен „принципът на солидарността“. Но дори Асланов знае, че медиите трябва да бъдат място, в което различни лидери на обществено мнение могат да променят нагласи. Защо тогава лидер на мнение като него чака държавата да ни показва модел на общуване?
Не е сигурно в какъв жанр е обменът на комплименти между Корнелия Нинова и Димитър Байрактаров. На запис Байрактров хвали Нинова, че била първият депутат, който казал на майките, че ги лъжат. А после я ожалва за това, че всички са я упрекнали за искането й НС да работи през август. Диалогът започва да лепне. ПР-стратезите може би са учили Нинова как да отговаря на неудобни въпроси, но не и на удобни отговори. И тя възбудено изрича към Байрактаров: Ти си един от нас, бе. И беше активен и прекрасен депутат.
С Йордан Цонев от ДПС бившият депутат Байрактаров проведе диалог за вота на недоверие, като откри „нова“ техника на журналистическа анкета – задаване на риторични въпроси. В резултат Цонев имаше рецитал по темата: На Балканите това, освен че е вредно, е и много опасно. На Балканите“ – подчертава Байрактаров. За това говорим – акцентира Цонев.
А майките на деца с увреждания ще чакат.