Емил Кошлуков и журналистиката

 
В БНТ сякаш генералният директор Константин Каменаров не знае какво става в телевизията му и си озвучава автореклама на телевизионната игра „Стани богат“. Защо му е на Каменаров игра, която в „Нова тв“ няколко пъти имаше проблеми не с рейтинга си, а с доверието и недоверието на зрителите, тепърва ще разберем. Но докато той репетира интонационно, Емил Кошлуков „оптимизира“ „Денят започва с култура“, като остави един продуцент и лиши от предмет на дейност редакторката Весела Петрова.
На 13.03.2018 г. водещият на „Още от деня“, програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков, кани лидера на партия „Атака“, която е коалиционен партньор в управлението на страната. По време на предаването по повод грубите нападки на Сидеров към Горан Благоев свенливо възразява, че трябва да се коментира не личността на журналиста, а само думите му. Повече смелост събира едва на следващия ден и излиза с декларация, според която политиците не могат да кадруват в БНТ.
Особеното в ситуацията е, че Емил Кошлуков, както биха казали полицаите в новините, е „известен на Сидеров“. Сидеров му говореше на ти, а Кошлуков се правеше, че нямат нищо общо, освен някои епизоди от дисидентското му минало. Нищо че точно Кошлуков представи пред СЕМ документи за управленски опит като програмен директор на телевизията на Сидеров „Алфа“.
Сега вече, като водещ в БНТ, Кошлуков дори не задава въпрос на госта си, а го подтиква към разправа: Подозирам, че искате да кажете нещо по темата, която коментирахме с Шаренкова и Горан Благоев. Следва отговорът на политика Сидеров: Кой е тоя Горан Благоев? След което го обвини, че отдавна манипулира българското общество и е агент на соросоидните кръгове. Дали ако „Още от деня“ се водеше от истински журналист, той не би питал по друг начин?
Нека си припомним една друга ситуация месеци по-рано, когато политикът от „Обединени патриоти“, вицепремиерът Валери Симеонов отправи заплахи към журналиста от „Нова тв“ Виктор Николаев и после ултимативно поиска от няколко телевизии да му се извинят заради това, че са защитили колегата си. Това не стана и той поиска право на отговор в „Още от деня“ на БНТ. Водеща тогава беше Аделина Радева, която му предостави времето, нужно по закон, но след това направи журналистика в най-професионалната й форма. На следващия ден Валери Симеонов обясняваше в предаването на Люба Кулезич по BiT, че като ги канели в „Нова тв“, си казвали с колегите-патриоти, че ги канят в кафеза на папагалите. Как ли наричат немия Емил Кошлуков? Първата промяна, която като програмен директор предизвика Емил Кошлуков, бе Аделина Радева вече да не е водеща на „Още от деня“, а само на новини. И тя напусна, за да отиде да води сутрешния блок на „Нова тв“. А в нейния стол седна самият Кошлуков. Затова свеждането на поглед встрани, с което той посрещна думите на Волен Сидеров, не е журналистическа реакция, а жест от друга игра.
Емил Кошлуков води предаване, което в класацията на пийпълметричните агенции не стига дори до 1%, а и от реакциите или от липсата не реакция на обществените личности и на другите медии също стана ясно, че малцина го гледат. Иначе едва ли на следващия ден само един бивш председател на СЕМ щеше да коментира отношението, което Сидеров си позволи да демонстрира спрямо журналиста Горан Благоев. Кошлуков обаче не се бори за рейтинг, а за граници на журналистическото поле. Като водещ на „Още от деня“, на 13.03 той не произнесе думите, че е „недопустимо“ политик да кадрува в телевизията, а по-късно ги иззе от декларацията на продуцентските центрове и журналистическите дружества, която прочете. Така искаше да каже, че водещият Кошлуков е като журналиста Горан Благоев. Но всъщност, Кошлуков е идеален пример за това как една личностможе да бъде водещ, без да е способна да прави журналистика.