Юго Вутен (1940-2017)

 
По необикновено стечение на обстоятелствата, един белгиец ще остане в историята като най-големият меценат на българското изкуство в годините след 1989. Пристигнал в България като запален ловец, от средата на 90-те години насам Юго Вутен се превърна в най-страстния и щедър чуждестранен ценител и колекционер на произведения на български художници, както и дарител за реализирането на различни прояви.
Когато идва в България, Вутен вече е отдаден на колекционерската страст, като сред чуждестранните имена в сбирката му днес са Франс Мазерел, Арно Брекер, Фелисиен Ропс, Огюст Роден, Фернандо Ботеро, Ай Вейвей, Аниш Капур... В страната ни обаче открива нов извор на вдъхновение и постепенно създава изключително стойностна и богата, хронологически издържана колекция от българска скулптура, живопис, графика и рисунки от началото на 1960-те години до актуални неща, включително на млади автори.
По времето на първите си посещения в България белгиецът развива частния си скулптурен парк в Гел и решава да го насели с произведения на български автори, които са истинско откритие за него. Благодарение на подкрепата му, много скулптори имат възможност да реализират в голям мащаб свои идейни проекти, като в отделни случаи за парка те създават нови произведения. Акцент стават знакови работи на Павел Койчев, които са заобиколени от творби на Емил Попов, Крум Дамянов, Иван Русев, Георги Радулов, Валентин Старчев, Иван Славов, Божидар Козарев, Величко Минеков, Альоша Кафеджийски, Константин Денев, Снежана Симеонова и др.
През 2006 г. Юго Вутен купува зърнена фабрика от 50-те години на ХХ век в белгийското градче Херенталс, която реконструира и превръща в Арт Център Юго Вутен, открит през 2012 г. Там, заедно с международни имена от ХХ век, са представени и творби на Станислав Памукчиев, Ванко Урумов, Десислава Минчева, Генко Генков, Владимир Димитров-Майстора, Свилен Блажев, Йордан Кацамунски, Атанас Яранов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Милко Божков, Стефан Лютаков, Георги Баев, Пламен Аврамов, Томас Кочев, Марина Маринова, Бора Петкова, Камен Старчев, Симеон Стоилов, Калия Калъчева и много други. Акцент в експозицията са живописни работи на Жул Паскин, проекти на Christo, както и произведения от различни периоди на Светлин Русев и Недко Солаков.
Меценатската дейност на Юго Вутен в страната ни не се изчерпва само с колекционерството. През годините името му е свързвано с някои значими за изкуството ни прояви. През 2002 г. неговата колекция от съвременна българска скулптура е показана в парка „Солвей” в Брюксел като един от акцентите в програмата на Фестивала Европалия – България. След това Вутен участва в създаването на Скулптурния парк към МВнР, както и на скулптурната колекция на НХГ (чрез изграждането на третия етаж и превръщането му в експозиционно пространство). През 2007 г. е основен спонсор на националното представяне на България във Венецианското биенале. Помага и за издаването на трети том на Енциклопедията на българското изкуство. Освен това е първият дарител при набирането на средства за реализирането на архитектурния проект за дострояването на Художествената академия в София.
За трайната подкрепа и отношение към изкуството, Юго Вутен е получавал различни отличия – през 2004 е награден с орден „Стара планина” I степен за „изключителен принос в развитието на съвременната българска култура“, притежава също и “Златна лаврова клонка” на МВнР. Той е Доктор хонорис кауза на Художествената академия – София, почетен гражданин на София, член на Бюрото на Международна Фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, член на обществения съвет на НХА, а от 2009 и Почетен консул на България в Кралство Белгия.
Ситуацията със скулптурния парк и Арт център Юго Вутен е абсолютен прецедент за страната ни. Притежаването на толкова мащабна колекция от изкуството на една държава обаче, освен гордост, носи и голяма отговорност. Днес не можем да не си зададем въпроса каква ще е съдбата на тази колекция, кой и как ще се погрижи за нейното съхранение и пълноценен живот в бъдещето...