Програмата ми

 
Реч, произнесена на 22 октомври 2016 г. в Гетисбърг, мястото на решителната битка между Севера и Юга (със съкращения)
 
За мен е голяма чест да говоря тук, в Гетисбърг, на тази свещена земя, където толкова хора дадоха живота си в името на свободата. Президентът Линкълн се сблъска с невиждано до неговото време разделение на страната. Надявам се, че ще можем да вземем пример от него и да победим разделението, с което се сблъскваме сега. Сега ние сме много силно разделени. Аз не съм политик и никога не съм искал да бъда политик, повярвайте ми. Но видях, че страната се намира в беда, и разбрах, че не мога да стоя отстрани и да гледам. Нашата страна ми е направила много добро, аз я обичам и разбрах, че съм длъжен да действам.
От много години аз отблизо познавам системата. Дълго време съм бил важна част от нея. Аз знам как се играе играта във Вашингтон и на „Уолстрийт”. И аз знам какви мошеничества правят с правилата й в ущърб на обикновените американци. Това са мошенически правила.
Почти всеки четвърти американец в най-трудоспособна възраст няма работа. Във всяко пето домакинство никой не работи. 45 милиона американци получават продоволствени купони, а 47 милиона живеят в бедност. Страдат небогатите граждани, страдат афроамериканските и латиноамериканските общини – ние излъгахме надеждите им.
Ние се впускаме във военни авантюри в чужбина. Нашите войни се проточват до безкрай – защото хората, които ги водят, не могат да ги спечелят. Те не умеят да печелят войни. В същото време у нас, в страната, нашите героични ветерани умират, не дочакали медицинска помощ. Промените не могат да се родят от една счупена система – а нашата система е счупена. Самият факт, че Вашингтон и вашингтонският истеблишмънт така се стараят да попречат на кампанията ни, само доказва, че нашата кампания е предзнаменование на онези промени, които стават само веднъж в живота.
Тази система е абсолютно неработоспособна и е основана на мошеничество. Да започнем с въпроса за фалшификацията на изборите. По данни на Pew, днес в Съединените щати има 24 милиона регистрации на избирателите[1], които са недействителни или са проведени с големи нарушения. Понякога тези нарушения са съвсем невероятни. Като избиратели са регистрирани 1.8 милиона мъртви хора – а някои от тях и гласуват! Да, има такива числа. Като избиратели са регистрирани 14% от жителите на Америка без американско гражданство.
Безчестните големи медии са също част от корупционния механизъм, при това важна част. Те лъжат и фабрикуват новини, за да представят като опасни злодеи кандидатите, които не им харесват. Те никога не посещават моите митинги, никога не говорят за многолюдността им, обаче се стараят да омаловажат значението им. При това, те не показват колко малко хора ходят на митингите на Хилари, обаче говорят, че там е многолюдно – въпреки че почти никой не ходи там. Вие го знаете, те го знаят, това всички го знаят. Наскоро три авторитетни национални агенции в проучванията си показаха, че ние сме на първо място. Една от тези агенции беше най-точна в последните два избирателни цикъла. Обаче за това пресата мълчи. Не искат да говорят – и това е! Те отчаяно се стараят да заглушат гласа ми и гласа на американския народ.
Смисълът на цялото това мошеничество е в това: корумпираният истеблишмънт и свързаният с него бизнес да си запазят властта. В името на своите интереси и във ваш ущърб, в ущърб на всички американци.
Сега ние се намираме на кръстопът. Ние трябва да изберем – ще повтаряме ли грешките на миналото или ще повярваме, че и нас, и нашата прекрасна страна все още ни чака велико бъдеще. Аз вярвам в бъдещето и знам, че то ще е велико. Моят икономически план ще осигури създаването на 25 милиона работни места за десет години. Сега работните ни места напускат страната. Те отиват в Мексико, в други страни. Това движение е едностранно. Те получават работа, заводи, пари, а за нас остават наркотиците и безработицата. Време е това да се промени – и повярвайте ми, то ще се промени.
Така е с всички страни. Погледнете Китай или коя да е страна – нашите търговски отношения с тях са просто чудовищни. Това, че нашите власти са допуснали такова нещо, е позорно. Това са лоши сделки, за това властите са знаели. Те не току така са замислили всичко това, но повярвайте ми, ние ще го отменим бързо. Ние ще имаме търговия, отлична търговия – свободна, но честна търговия – и тя ще е реална.
Моят план в областта на сигурността ще обезопаси нашите бедни хора. Моят етически план ще приключи с корупцията – гигантската корупция – в правителството. Ние ще пресушим вашингтонското блато и ще го заменим с ново управление – управление народно, осъществявано от народа в името на народа. Повярвайте ми!
Аз моля американския народ да се издигне над политическата шумотевица и да се върне към вярата и оптимизма, на които винаги се е опирал американският характер – а в този свят няма нищо по-силно от американския характер. Моля американците да се научат отново да мечтаят. Аз ви предлагам моя план за сто дни за възвръщане на американското величие. Това е договор между Доналд Тръмп и американските избиратели и той предполага промените да започнат с възстановяването на честността и отговорния подход във Вашингтон.
Затова от първия ден на встъпването ми в длъжност моята администрация ще започне да работи по шест мерки за борба с корупцията и срастването на властта с бизнеса.
Първо, трябва да има поправка на Конституцията, която да ограничи броя на мандатите на членовете на Конгреса.
Второ, ще спрем назначаването на федерални служители (без военните и работещите в обществената сигурност и здравеопазването) и по такъв начин по естествен път количеството на чиновниците ще се съкрати.
Трето, ще бъде прието правилото за всяка нова федерална регулираща норма да се отменят две действащи. Регулиращите норми убиват нашата страна и нашите работни места.
Четвърто, на бившите сътрудници на Белия дом и Конгреса ще бъде забранено да стават лобисти в продължение на пет години, след като са напуснали службата си.
Пето, ще бъде въведена пожизнена забрана за сътрудниците на Белия дом да лобират за интереси на чужди правителства.
Шесто, на чуждестранни лобисти ще бъде напълно забранено да събират средства за американските избирателни кампании. Сега това се случва.
В същия ден аз ще приема и седем мерки за защита на американските работници, с които сега така зле се отнасят политиците, равнодушни към интересите им. Ние ще променим ситуацията много бързо.
Първо, заявявам своето намерение напълно да се преразгледат условията на Договора за Северноамериканска зона за свободна търговия, едно от най-лошите търговски споразумения в нашата история (впрочем, него го подписа Бил Клинтън), или да излезем от него.
Второ, ще обявя предстоящото излизане от [договора за] Тихоокеанското партньорство, който заплашва нашата страна с истинска катастрофа.
Трето, ще натоваря своя министър на финансите да обяви Китай за валутен манипулатор – защото това си е точно така. Със своите валутни игрички те ни причиниха големи загуби – и това е много тъжно. Забележете, аз не ги обвинявам, те просто са умни. Трябва да обвиняваме нашите политици, които не са ги спрели, въпреки че е било доста просто да го направят.
Четвърто, ще натоваря министъра на финансите да открои всички несправедливи чуждестранни търговски практики, които вредят на американските работници, и незабавно да използва срещу тези злоупотреби всички достъпни американски и международни правни инструменти.
Пето – и това е много важно – ще премахна ограниченията за разработването на американските резерви от енергоресурси, включително шистов газ, нефт, газ и въглища. Това са 50 трилиона долара и много работни места. Нашите миньори трябва да се върнат на работа.
Шесто. Ще премахна издигнатите от Обама и Клинтън препятствия и ще позволя да се развиват жизненоважни енергийни инфраструктурни проекти. За тях у нас съществуват невероятно количество спънки – екологични, структурни... Нефтопроводът „Кийстоун[2]” ще бъде достроен – и още много други. Това са много работни места и голяма полза за страната.
Седмо. Ние ще спрем да даваме милиарди долари по програмата на ООН за борба с глобалното затопляне и ще използваме тези пари за нуждите на американската водна инфраструктура и американската екология. Ние даваме милиарди, а в същото време трябва да се заемем със собствената си екология.
Като допълнение, от първия ден аз ще се заема със следните пет мерки за възстановяване сигурността и конституционния правов ред.
Първо, всички неконституционни актове, разпореждания и укази на президента Обама ще бъдат отменени.
Второ, ще започнем процес на избор за замяна на покойния съдия Скалия. Между другото, неговата жена – чудесна жена – си е окачила моя плакат в къщи. Нали е мило? Чак днес разбрах. Той беше велик човек. Ще избираме от моя списък. В него са 20 съдии. Мисля, че ще бъде избран достоен кандидат, който ще може да отстоява и защитава Конституцията на САЩ.
Трето, цялото федерално финансиране на жилища за имигранти ще бъде спряно.
Четвърто, ще започнем изселването от страната на незаконните имигранти-престъпници. Сега те са повече от два милиона. Това са търговци на наркотици, бандити, убийци. Няма да издаваме визи на гражданите на страни, които не си прибират престъпниците обратно.
Пето, ще замразим имиграцията от регионите, склонни към тероризъм. Онези, които идват от тях, е невъзможно да бъдат проверявани. Например Сирия. Оттам към нас идват хиляди и хиляди хора. Ние не знаем кои са те, откъде са, какво им е в главата. В същото време, радикалният ислямски тероризъм е съвсем близо до нас. Ние трябва да сме силни, умни и бдителни. Ние не трябва да го пускаме при нас. Много внимателно ще проверяваме тези, които пристигат в нашата страна. Трябва да сме внимателни.
[След това кандидатът за президент изброява (с кратки характеристики) законите, за които ще се бори да бъдат приети в първите 100 дни:
- Закон за данъчните облекчения и опростеното данъчно облагане на средната класа.
- Закон за борба с изнасянето на производство.
- Закон за американската инфраструктура.
- Закон за избора на училище и за образователните възможности. („Той ще преразпредели финансирането на образованието и ще даде на родителите право да изпращат децата в училище според предпочитанията си – държавно, частно, независимо, специализирано – или да ги учат вкъщи. Ще отменим общите образователни стандарти и ще предадем контрола над образованието на местното ниво.”)
- Закон за отмяна и заменяне на Obamacare.
- Закон за достъпни грижи за децата и старците.
- Закон за борба с нелегалната имиграция.
- Закони за възстановяване на обществената и националната сигурност.
- Закон за прочистване на Вашингтон от корупция.]

[1] Американската изборна система се основава на активната регистрация.
[2] [2] По него трябва да тече нефтът, добиван от нефтените пясъци в провинция Албърта (Канада)