Саймън Ратъл на 60

 

Сър Саймън Ратъл празнува своята 60-годишнина със серия концерти в Лондон с Берлинската филхармония в центровете Барбикан и Саутбанк. Пребиваването им, което ще трае около седмица – от 10 до 15 февруари, включва концерти, майсторски класове, камерни и семейни концерти.
Ратъл е избрал за своя празник да дирижира музика, която има специално значение за него. Това е цикълът „Симфониите на Сибелиус” в чест на 150-годишнината от рождението на композитора, Втората симфония на Густав Малер и музика на Хелмут Лахенман. Солисти на Малеровата Втора симфония „Възкресение” ще бъдат Кейт Роял и съпругата на Ратъл, световноизвестната чешка певица Магдалена Кожена, която е и майка на третото, четвъртото и петото му дете, родили се в десетилетието между 50- и 60-годишнината му. Ще участват още Лондонският и Бирмингамският симфонични хорове.
Преди Лондон публиката в Берлин чу празничните концерти на Ратъл на 31 януари – с творбите на Малер и Лахенман, и на 5, 6 и 7 февруари с музика от Сибелиус – седемте симфонии и цигулковия концерт с Леонидас Кавакос. Който желае може да ги чуе в дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония – www.digitalconcerthall.com
Самият виновник за тези събития, който ръководи Берлинската филхармония от септември 2002 година, казва: Идването ми в Лондон с Берлинските филхармоници ми създава чувството за завръщане у дома. Най-вече, защото ще изпълним репертоар, който много обичам: Сибелиус, Малер и Лахенман. За първи път чух Втората симфония на Малер в Ливърпул, когато бях на 11 години; и тя ме импулсира да взема решението да стана диригент. Това произведение е изпълнено за първи път през 1895 година от Берлинската филхармония и то също е от тези, които оркестърът много обича да свири. Музиката на Сибелиус не се изпълнява редовно в Германия и това е малко изненадващо. Защото богатата широка звучност на Сибелиус действително подхожда на този оркестър. Елате, ние ще празнуваме голямата музика, големия оркестър и голямата работа, която тези два културни центъра в Лондон извършват, за да приближат музиката до следващите поколения.
К