Не искаме да ни ограбват!

 

Ние сме над 10 000 възмутени архитекти, инженери и строителни специалисти в България, които не желаем да ограбват плодовете на труда ни и съзидателните ни действия!!! Върнете ни ограбеното!
Причината за възмущението ни е намерението да ни откраднат един имот, който сме придобили чрез Съюза на архитектите в България (САБ) на 14.01.1982 г. от Пловдивския митрополит Варлаам. Става дума за един терен от около 6 декара в с. Горни Воден, община Асеновград, на който в момента на дарението за ползване има в окаяно състояние малка църква „Св.Параскева“ и опожарените и срутени останки от основите на няколко стени. Някога на това място е имало малък манастир, но през 1982 г. се откриват само следи от някакъв частичен строеж. Манастирът е бил затвор, бил е приют за душевно болни, бил е подпален от тях, а и сринат от свлачище. Нямало е през 1982 г. и помен дори от някакъв покрив или постройка.
Митрополит Варлаам предоставя чрез договор този терен на Съюза на архитектите безвъзмездно. Целта е на това място да се изгради нов комплекс, който ще се ползва от САБ за национални и международни творчески срещи: конкурси, семинари, школа за обучение на млади архитекти и професионални квалификации, изложби и инициативи на Международната академия на архитектурата и т.н. Митрополията запазва възможността си да ползва църквата за богослужения, приема се и построяването на няколко помещения за църковни служители. В процеса на строителство и деветте точки на договора са спазени.
Архитектите се организират, събират лични средства, влагат дори физически труд и построяват комплекса. Проектира се в съответствие с правилата на Института за паметници на културата съвършено нов проект на сграден комплекс за нуждите на САБ, прокарва се и се асфалтира път. Вложени са над 14 милиона лева, събирани от архитектите и специалистите в строителното проектиране в продължение на години. Нито един лев на държавата не е вложен в този имот!!! Обърнете внимание на този факт: наслушахме се на спекулации откъде са дошли средствата!!!
След 1989 г. започва процесът на разделяне на собствеността в цялата страна. За трудности и недоразумения навсякъде се чува. Когато САБ решава да поднови документите си за собственост на новопостроения сграден комплекс съгласно новите разпоредби, Пловдивската метрополия решава и тя да поиска собственост над този имот. Защо не – наготово изграден голям комплекс – защо да не го присвоят без усилия! Без да се признае сключеният договор с митрополит Вартоломей! Без да се погрижи да създаването му – да го присвои така, наготово! Без да признае труда и вложенията на над 10 000 архитекти и специалисти, които със собствени средства са изградили всичко! Какво е това – не е ли желание за ограбване??
Започват дела. Водят се в Пловдивския съд, който решава, че САБ трябва да предаде на Пловдивската митрополия целия комплекс!?!? Защо? На какво основание? На базата на местни интереси и безпринципни решения? Как може подобно съдебно решение да се подиграе с усилията и труда на над хиляди съзидатели, за да „услужи“ на местни личности, олигарси или масони? Това не е ли кражба? Това не е ли безскрупулна експлоатация зад фасадата на скалъпени „казуси“ и „права“? В същото време, Пловдивската митрополия също няма документи за собственост над този имот. Тогава? Как така ще се крадат милиони от хиляди български граждани-архитекти и специалисти?
А да напомним ли и друго: че над 300 проекти за православни храмове у нас след 1989 г. са дарени от българските архитекти през последните години. Дарени! А ако трябваше църквата да ги заплати? Що за морал е това и то от институция, която претендира да внася морал и справедливост сред миряните?
Има слухове, че зад искането на митрополията стоят други интереси. И това може да се допусне, като се вземе под внимание практиката през последните години на различни лица, групировки, институции у нас. Не желаем да гадаем. Защото изграденият за светски и съзидателни цели творчески комплекс на САБ „Св.Св. Кирик и Юлита“ не е въображаема реалност. Той е налице. Въплътил е труда, усилията за съзидание на хилядите български архитекти и не трябва да се допуска посегателство над градежа им, не трябва да им се краде!
Какво ще обясни Пловдивският съд пред съзидателите на този творчески комплекс: да, ограбихме ви!
Инициативен комитет „Срещу обидата над труда на хиляди архитекти и инженери с присвояването на творческата им база “Свети Кирик и Юлита” от Пловдивската митрополия”: Академик арх.Георги Стоилов – председател, проф. д-р арх. Бойко Кадинов, проф. д-р арх. Тодор Булев, ст.н.с. д-р арх. Христо Генчев, ст.н.с. арх. Искра Дандолова, д.с.н., арх. Спиридон Ганев, арх. Любомир Шинков, арх. Здравец Хайтов, арх. Михаил Петков, арх. Николай Тонев, арх. Владимир Милков