Поредицата Камерни творби от български композитори

 

Издателство „Музика” продължава да полага целенасочени усилия за популяризирането на български музикални творби. Най-новата продукция на издателската къща е обособена като поредица „Камерни творби от български композитори”. Преиздават се класически композиции, но също така се включват и редица първи издания на музика от композитори, които са наши съвременници. Както отбелязва директорът на издателството Нели Кулаксъзова: Най-значимата и основна цел на поредицата е да се създаде под формата на устойчив и дълготраен продукт една монолитна в разнообразието си картина на най-стойностното, което българските звукотворци са постигнали...
Проектът ще надхвърли границите на столицата и страната с ориентирането му към форуми, изпълнители и слушатели и извън пределите на България. Към всяко от двуезичните издания (на български и на английски, френски или немски език) има приложена анотация за автора. Някои от изданията са на четири езика, което може да ангажира интереса не само в България, но и в чужбина.
Ето и самите издания:
Любомир Пипков: Соната за цигулка и пиано и Соната за соло цигулка; Панчо Владигеров: Шест екзотични прелюда за пиано, оп. 17 и Пиеси за пиано, оп. 46 и оп. 57; Петър Христосков: Малка токата за струнен оркестър; Творби за пиано от Александър Владигеров; Васил Казанджиев: Струнен квартет № 4 (първо издание); Георги Арнаудов: Три тихи песни за сопран, пиано и виолончело, Пътят на птиците I и Пътят на птиците III за сопран и камерен ансамбъл (първо издание); Красимир Тасков: Обетована земя за виолончело и пиано, Игри за цигулка, маримба и пиано (първи издания); Драгомир Йосифов: Наблюдения за струнен квартет, Сбогом II за соло кларинет и Сбогом III за соло цигулка (първи издания).
Поредицата се издава с подкрепата на Столична програма „Култура”.
К