Фалос против органите

 

В Русия е постигнат нов световен рекорд. Има още време до Сочи. А вече рекорд! Наистина този път рекордьорите не са аплодирани от нощна Москва с бира и патриотични глупости. Едва ли в Кремъл ще им дадат ордени и ще им подарят разкошни автомобили. Добре е, че не ги затвориха. Един, между другото, задържаха, но го пуснаха.
В Петербург на Литейния мост беше нарисуван най-големият в историята на човечеството ръкотворен фалос, можещ при вдигане на моста в белите нощи да се изправя над града. Фалосът, както някога героят на „Медния конник” с могъщия си вид заплашваше държавата, в нашия случай заплашваше кротко дремещото здание на ФСБ. Това, че не разстреляха арт група „Война”, говори, че в Русия има свобода. Това, че 65-метровият фалос е необходим, за да дразни аналогично наречените „органи”, говори, че свободата само ни се присънва. Един фалос (срещу мрака на „органите”) не е воин!
Авторитарното възмущение от съвременното изкуство свидетелства, че ние изоставаме по свобода от европейското Средновековие, където по време на карнавалите са допускани чудовищно (от гледна точка на мнозинството от нашите неофити) богохулство и кощунствени прояви, описани от Бахтин. Вероятно ще минат само няколко столетия и ние ще можем да сравним себе си със средновековните волности. И у нас ще има карнавали: и като опозиционни митинги, и като паради на еротични малцинства. А засега чакаме заповед за увеличаване на чувството за хумор и ирония у населението. А докато чакаме, върви съд над забраненото изкуство.
 
Радио „Свобода”
23.06.2010 г.
Превод от руски Веселина Гюлева