Йордан Йорданов – Юри (1940 - 2009)

Драга редакция,

Тук изпращам един текст, който написах по повод кончината на обичания от нас Йордан Йорданов – Юри, който се помина вчера.

Думите са написани за един от фотографските форуми – защото по-младите от нас общуват по този начин. Исках с няколко думи да им обясня какъв човек загубихме, но не съм сигурен дали ще бъда разбран от тях.

Считам за свой дълг в памет на Юри да изпратя написаното и до вас, защото знам, че чрез вестник ‛Култура‛ думите за Юри могат да достигнат не само до тясно вгледаните във фотографията хора, а до най- качествените представители (доколкото са останали) на българската интелигенция – в най-добрия смисъл на това понятие.

Тези думи са написани по-скоро за младото поколение, което няма понятие от процесите, които се развиваха в българското културно пространство преди промените през 1989 година.

Иво ХаджимишевПриятели,

За първи път си позволявам да пиша във вашия уважаван форум, поводът е кончината на един от големите български фотографи Йордан Йорданов – Юри.

Не бих се изненадал, ако мнозина от вас - младите хора, влюбени във фотографията, която можете, обичате, правите свободно и с лекота, за да достигате чрез съвременните средства и без цензура до всички точки на планетата - не знаят кой е този човек.

Той беше един от могъщите ледоразбивачи, променили облика на българската фотография в естетическо и идейно отношение, следвайки Петър Божков, Николай Попов, Илия Зиновиев, Димитър Сибирски, които с безспорния си талант и силни изображения извоюваха място на българската художествена фотография на световните форуми и успоредно с това създадоха условията, за да се възпита по-младото поколение, което навлизаше във фотографията в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век.

Йордан Йорданов или Юри, както всички го наричахме, не шумеше около себе си.

Преди двадесетина години мълчаливо и без да отстъпи, беше провел своите битки в онова сложно за истинския свободомислещ артист време.

Той беше победителят, осъден на бедност, защото остана докрай верен на своите разбирания за силната, неподправена, човешка - наглед ‛обикновена‛ – черно-бяла фотография.

Той е един от българските фотографи, живели и работили активно преди промените през 1989 г.,, които не направиха нито един естетически и морален компромис в името на ‛кариерата‛ и по-удобното място в онова парцелирано по други принципи общество.

Непоклатимите изображения, които създаваше, му носеха едновременно международна известност и все по-голяма вътрешна изолация.

Но с творчество и стоицизъм, достойни за уважение и преклонение, Йордан Йорданов – Юри влезе в редицата на класиците на българската фотография още приживе.

Дълбок поклон!

Българско фотографско сдружение
Българска фотографска Академия
Колегите и приятелите на Юри от онези времена...