Поука за националисти. И безвремие в Брюксел

Бъдещото италианско правителство на Силвио Берлускони не желае да има нищо общо с чужденци с ниски доходи, в това число и с германци, съобщава леко възмутено „Зюддойче Цайтунг“.

Германското издание цитира публикация в „Джорнале“, според която бившият – и бъдещ в правителството на Берлускони - италиански външен министър Франко Фратини, настоява за закон за така наречената „граница на най-нисък доход“. В него се предвижда чужденците, които печелят по-малко от определената като най-малка възможна сума, да нямат право да стоят в Италия повече от 90 дни. Фратини не обяснява колко ще бъде този най-нисък доход. Единствено споделя, че той ще се изчислява спрямо италианските стандарти, а според тях едно двучленно семейство се смята за бедно, ако месечният му доход е под 970 евро.

От германския вестник коментират, че новата мярка ще засегне не само „гостите“ от Африка и Азия, но и пристигналите от страни членки на ЕС.

Журналистите си обясняват хрумването на Фратини, който в момента е еврокомисар, а преди време караше ски с Румен Петков в Боровец, с факта, че в последно време медиите на Апенинския полуостров усилено се упражняват по темата „политика спрямо чужденците“. Друго обяснение те търсят и във факта, че през последните седмици в Италия зачестиха проявите на насилие от страна на румънски емигранти, които - според някои статистики в Рим - са вече над 500 000.

В публикацията българите не се споменават. Може би защото не създаваме проблеми като румънците или просто не сме толкова много, злорадо би коментирал някой националист. Интересно е обаче дали българските националисти не биха могли да си обменят идеи с Фратини. В последно време те са погълнати от мисълта за 16-годишни потенциални избиратели и за паметници на Тодор Александров и Мара Бунева. Така, между бъдещето и миналото, родозащитниците пропускат настоящето, в което единственият ти връстник на село е британски поданик, най-милата сервитьорка е китайка, най-добрият готвач – иракчанин.

Интересно е и как ще реагира Брюксел, ако идеята на Франко Фратини стигне до италианския парламент. В момента според „Монд“ комисията работи на забавени обороти, занимавайки се само с текуща работа. Никакви по-големи идеи или проекти. Година и половина преди края на мандата й част от комисарите си търсят вече друга работа. Също като Фратини, кипърецът Маркос Киприану се готви да стане външен министър на страната си. А Жозе Мануел Барозу, работещ за втори мандат, не желае да предприеме нищо, което би поставило под заплаха ратификацията на Лисабонския договор.

Дали за свободата на придвижване, установяване и работа в Европа ще е необходим имотен ценз?

К