Съветничка на Ходорковски: Бъдещето е на либералите

Рядко човек може да се докосне до хора като Ирина Ясина – тя е либерално мислещ човек, а такива в Русия не се срещат често, обяви Деян Кюранов, водещ на публичната лекция „След Путин – Путин?“, провела се в Червената къща на 22 април.

Самите ние не знаем колко сме, призна Ирина, която е доктор по икономика, журналист по призвание, а в момента ръководи като вицепрезидент фонд „Либерална мисия“.

По думите й вестниците и телевизиите в Русия са инструктирани за кого и какво да пишат, а интернет медиите и блоговете, в които се срещат идеите и позициите на либерално мислещите, не са от най-често посещаваните електронни адреси. И причините са две – не са много онези, които имат интернет в дома си (само 28% от 140 млн.), а пък малцината, които могат да се похвалят с подобна техника, не го използват, за да четат Ирина и нейните свободолюбиви приятели.

Ясина приема този факт без особен драматизъм. В гласа й обаче проличава болка, когато говори за бившия си началник Михаил Ходорковски, който в момента излежава осемгодишна присъда за укриване на данъци.

Ходорковски бе човек, който не бе покварен от многото пари, а напротив – те го направиха по-добър. Той се чувстваше гордо отговорен за страната си, подчерта бившата му съветничка и разказа как бившият шеф на „ЮКОС“ нямал намерение да става президент, тъй като осъзнавал, че произходът му е проблем в антисемитска Русия.

Онова, към което Ходорковски се стремеше, бе промяна на политическата система. Той се нуждаеше от хора, които могат да мотивират гласуването си, обясни Ирина, след което разказа, че членовете на Държавната дума не са свободни при взимането на решения, а двамата, от които те зависят – Медведев и Путин, нямат стратегия за развитието на страната и причината е в специфичния им манталитет. Това са хора, за които „страх“ е синоним на „уважение“, а международната общност не вижда отрицателните черти на Путин, тъй като Буш направи много глупости, подчерта Ирина, която е дъщеря на министъра на икономиката (1994 - 1997) Евгений Ясин.

Тя сподели, че когато преди време се опитала да влезе активно в политиката, била заплашена със затвор. Въпреки тъжните откровения за Русия: че не се извършват реални реформи, а икономиката се поддържа благодарение на високите цени на нефта; че не се произвеждат технологии; че не се четат класици; че образователната система, по-специално учебната програма по литература, не е променена от времето на комунизма; и че руснаците са единствените, които не желаят да си признаят грешките спрямо останалите народи, Ирина внесе и оптимистичен тон в дискусията, обявявайки, че развитието на света е в ръцете на либералите.

Тук, в България, ме разбирате - за разлика от британците, които не могат да си обяснят защо в публикациите си поставяме „съд“ в кавички, завърши Ирина Ясина дискусията с комплимент към аудиторията в Червената къща.