Спортът по телевизията

Имам известни съмнения, че България е земен рай, както се твърди в химна. Но за спортните фенове, особено за футболните, определено е добро място – поне що се отнася до телевизията. Няма друга страна по света, където местни канали да излъчват 9 футболни шампионата от 8 държави. Освен нашата „А“ група, това са първите два ешелона на Англия, както и елитните първенства на Италия, Испания, Германия, Франция, Холандия и Русия. Плюс това: надпреварите за националните купи на България, Англия, Италия, Испания, Германия и Франция, английската и шотландската купи на лигата. Понякога през уикенда вървят едновременно мачове по 7 канала, можеш да гледаш от обяд до след полунощ. Естествено, че и най-големият маниак не е в състояние да насмогне на футболната лавина. Но има право на избор. И това е най-хубавото. Ето едно нещо, в което демокрацията постигна пълна победа в иначе изстрадалата ни страна.

Българският запалянко практически има достъп до най-престижните състезания и в другите най-популярни спортове: формула 1, тенис, лека атлетика, баскетбол, волейбол, професионален бокс... С появата на новия амбициозен играч CableSport 7 на екрана вече са и супершоутата в Националната баскетболна асоциация (НБА), и Националната хокейна лига (НХЛ) на САЩ и Канада. Впрочем, това е вторият изцяло спортен български тв канал след „Ринг“ (тук изключваме Eurosport, който има BG редакция, но не е родна марка). Останалите, в които спортът е по-широко застъпен, са политематични. Конкуренцията обаче е факт. И тя би трябвало да доведе до развитие на спортните телевизии. А това означава те не просто да дават интересни състезания, за които са платили правата и ги получават готови за транслиране, но и сами да осъществяват качествена продукция на различни надпревари – да ги снимат и излъчват по световните стандарти. И още: да съчетават атрактивните състезания със собствени новини и публицистика. Да имат свои оригинални информационни, коментарни и развлекателни предавания. Да излъчват, но и да произвеждат документални филми. И не единствено да отразяват спортни събития, а и да инициират такива в един по-напреднал етап от развитието си, което е вид обществен проект.

Пиша тези неща в качеството си на автор на концепция за спортен тв канал. Но и съм наясно, че нейната практическа реализация е нещо ужасно сложно. Изисква огромни инвестиции – в база, всякаква техника, права за спортни програми. И на първо място – в професионалисти в най-различни области. А понеже те в България не са чак толкова много, трябва да се изграждат. Идеалният вариант включва и това на едно място да се съберат съмишленици, с обща визия за правенето на модерна, стойностна телевизия.

Вярно, че звучи утопично да се случи точно сега и точно в тази държава. Но поне да си помечтая.