Нек’ви класации

В свежото утро на 20 декември Румяна Нейкова изглеждаше най-сащисания човек на Балканите. Току-що гребкинята бе обявена за спортист №1 на полуострова за 2007 в анкетата, организирана от БТА, в която гласове дават спортни журналисти от информационните агенции на 8 страни в региона. През годината Румяна стана първа в Европа и втора в света. Добри постижения. Но крайно недостатъчни, за да е спортист на Балканите. Само България излъчи през годината няколко световни шампиони, което е по-добър показател от нейния. А какво да кажем, че втори в анкетата остана сърбинът Ненад Джокович – новата суперзвезда на тениса, изиграл епохални мачове, победил всички най-големи, включително хегемона Роже Федерер, и достигнал до трето място в планетарната ранглиста. Трета при дамите в тениса пък е сънародничката му Йелена Янкович, която в балканската класация е запокитена на девето място. А в десетката изобщо липсва Ана Иванович – също в челото на световната тенис листа и абсолютен секссимвол. Това последното не го казвам случайно – защото в съвременния спорт, който е изключително важна част от шоубизнеса, естетиката също е от решаващо значение. Красивите имат изначален бонус. А и не ми се вярва да има малоумник, който да сравнява престижа на гребането и тениса. Вижте къде мегакомпаниите инвестират, къде са мултимилионните наградни фондове и рекламни договори и няма какво повече да се обясняваме. Защото ония не са балами – влагат пари там, където е шоуто и реалният зрителски интерес. И ако една класация не отчита тези неща, тя се обезсмисля.

Сега внимавайте! Балканският № 1 Нейкова е на шесто място в листата за спортист на България, което е по-логично. Затова пък спортистът на България – боркинята Станка Златева, изобщо отсъства от Топ 10 на Балканите, макар че вътре фигурират трима наши състезатели. Някой ще каже: специалистите от различните страни, съобразно техните национални традиции и успехи, отдават приоритет на различни спортове – от там се получава драстичното разминаване в двете класации. Аз ще отвърна: гребането не е приоритетно никъде на полуострова. Явно се е действало на принципа „Да му умре на съседа магарето‛.

Че критериите сред оценяващите журналисти по тези ширини и специално в нашата страна са тотално сбъркани, е ясно открай време. Някой да си спомня например кой бе избран за № 1 на България през 93-а? Няма как да се сетите, естествено – боксьорът Серафим Тодоров. Но всички помнят великия гол на Емил Костадинов срещу Франция в нощта на 17 ноември същата година, без който нашата „американска мечта‛ от 94-а нямаше да се състои.

Същото като със Серафим след някоя и друга година ще е положението и със Станка. Ама тя била единственият български спортист през годината хем световен, хем европейски шампион. Е, и? На кого му дреме за този спорт в неговия противоестествен женски вариант! Сори, обаче като баща, аз не бих желал момиченцето ми да се превърне в „чифт очи, останалото гъз‛, както поетично се изразяват „Хиподил‛. И твърдя още, че четирите гола на Бербатов срещу Рединг, както и фамозните му изяви въобще в Тотнъм, са по-важни за глобалния имидж на българския спорт от всичките ни световни титли през годината. Няма да чуете някой да каже на улицата: „Станка стана световна шампионка!‛. Но ще чуете: „Абе, пич, скива ли Бербатов к’во направи снощи!‛ Изречено с кеф. Защото футболът е нещо много повече от спорт. И защото Бербатов е изключителен артист, който струва (и печели) милиони, възхищават му се милиарди, редовно произвежда новини в най-престижните (не само спортни) световни издания. И генерира масова еуфория и национално самочувствие – нещо, което, извън него, през годината успяха да направят единствено волейболните ни национали.

Не е важно само какво си постигнал, но и в кой спорт – това е истината. Големият шоубизнес не търпи криворазбрана демокрация. Иначе, формално погледнато, Брад Пит и аз също се трудим в една област. Той играе и продуцира в Холивуд, аз пописвам чат-пат за кино в България. Той няма „Оскар‛, аз имам награда от СБЖ. Което не значи, че Анджелина ще го разлюби и ще заобича мен, понеже съм талантлив в съчиняването на рецензии. Или, че ще го бия в някоя класация. Освен ако не я организирам аз, разбира се. Толкова много журналисти познавам...