Петър Христосков (1917-2006)

На 19 юни почина професор Петър Христосков (1917-2006). Той беше сред най-изявените изпълнители на поколението си и като цигулар, и като педагог, и като композитор.

Животът на Христосков събира най-съществени моменти от историята на българското музикално-изпълнителско изкуство. Още като студент при Саша Попов, той вече свири в състава на Царския симфоничен оркестър. Между 1940 и 1943 година специализира при прочутия цигулар и педагог Густав Хавеман в Берлин и концертира в Германия и Австрия. От 1943 г., когато се завръща в България, е един сред най-активните и търсени концертиращи цигулари. Свири също в клавирно трио с пианиста и композитора Димитър Ненов и виолончелиста Константин Попов след трагичната гибел на цигуларя Христо Обрешков вследствие бомбардировката през януари, 1944 г. От 1945 г. Христосков концертира в много страни по света и като солист на най-известни оркестри, и като камерен музикант, в дуо със съпругата си Златка Арнаудова.

Освен като концертен изпълнител, Петър Христосков има своето значение и като педагог. От 1950 г. той е професор по цигулка в Държавната музикална академия. Негови ученици са редица най-изявени български цигулари.

Композиторът Петър Христосков остави интересни творби в симфоничната и концертната литература. Най-известни са неговите два цикъла Капричии за соло цигулка, написани върху български фолклорен материал, Фантазията за виолончело, както и редица инструментални концерти, създадени предимно за любимите му щрайхови инструменти.

Поклон пред паметта му!